Dělníci objevili při opravě záhlinického pivovaru vzácný nález – láhve se sto let starým pivem

ZÁHLINICE - Vzácný objev učinili dělníci během oprav pivovaru v Záhlinicích na Kroměřížsku, ve sklepě našli tři láhve obsahující s největší pravděpodobností stoleté pivo. Historický chmelový mok nyní analyzují odborníci z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Že jde opravdu o unikát, potvrdil i Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů. „V oboru působím už 40 let, ale takovou raritu nepamatuji,“ prohlásil Šuráň.

V pražském výzkumném ústavu už pivo pocházející zřejmě z doby před první světovou válkou ochutnali. Stoletý mok prý více než pivo připomínal víno. „Degustátoři jeho chuť přirovnali k belgickému typu piva nebo těm přírodně kvašeným. Voněl spíše po víně, na své stáří ale chutnal zajímavě,“ popsal chuť vzácného nálezu sladař a majitel pivovaru Aleš Přinosil.

Teď už jsou ale vzorky piva v laboratoři a odborníci se mimo jiné pokusí zjistit, z jakých surovin se před sto lety pivo vařilo.

Tři láhve objevili dělníci v zazděném odvětrávacím systému ležáckého sklepa pivovaru. Podle všeho si tu piva někdo schoval a pak na ně zapomněl.

Starý pivovar stojí v Záhlinicích od roku 1895 a vůbec první pivo zde uvařili o rok později. V roce 1921 koupil záhlinický podnik Akciový pivovar v Přerově, který ho pak v roce 1925 zcela zrušil. V objektu varny se poté usídlila velká bednárna s výrobou sudů a později potom zemědělské skladiště. Sladovna stavěná na větší kapacitu přežila a funguje nepřetržitě dodnes.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x