Do zlínských školek se přihlásilo méně dětí, kapacita je už téměř dostatečná

ZLÍN - Do mateřských škol, které zřizuje město Zlín, se letos hlásí 855 dětí. Ve srovnání s loňským rokem jde o pokles o 116 přihlášek, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Kapacita našich školek je nyní téměř dostatečná, k předškolnímu vzdělávání nebylo zatím přijato 38 dětí. Loni touhle dobou jich bylo o 28 více,“ sdělila náměstkyně primátora pro oblast školství Kateřina Francová. Dodala, že nepřijatými se rozumí ty děti, která splňují kritéria pro přijetí k docházce a dovrší tři roky věku k 31. srpnu.

Číslo nepřijatých dětí se bude s největší pravděpodobností snižovat. V září totiž do školek zpravidla nenastoupí 30 až 40 dětí, většinou kvůli stěhování rodičů nebo mateřské dovolené.

Město Zlín se snaží v posledních letech počet míst v mateřských školách navyšovat. Jen v období od října 2010 do konce roku 2014 vzniklo 12 nových tříd, do kterých může docházet 309 dětí. Celkem navštěvuje zlínské mateřské školy 2 384 předškoláků. „Podle prognózy, kterou máme zpracovanou, by k úplnému vyrovnání nabídky a poptávky po místech ve školkách mělo dojít už v příštím roce, nejpozději však v roce 2017,“ konstatoval Milan Smola, který je pověřen vedením Odboru školství magistrátu.

Také v letošním roce se uskutečnilo přijímání dětí do mateřských škol prostřednictvím elektronického zápisu. Loňská novinka se opět osvědčila, když celý proces zjednodušila a zpřehlednila. Nabídla také řadu zajímavých čísel, například o počtu přihlášek podaných pro jedno dítě. Pouze do jedné mateřské školy se přihlásilo 357, do dvou podalo přihlášku 198 rodičů, více jak deset přihlášek dali čtyři rodiče. „Jednomu rekordmanovi podali rodiče přihlášku do 27 zařízení z 28 možných,“ prozradila Kateřina Francová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x