Do Valašského Meziříčí se sjede světová rybářská elita

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Světová rybářská elita se poslední dubnový víkende sjede do Valašského Meziříčí. Rybáři budou soutěžit na řece Bečvě v lovu pstruhů z břehu na umělé nástrahy, informovala server Zlin.cz mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Pohár národů v lovu pstruhů ze břehu na umělé nástrahy se uskuteční od pátku 24. do neděle 26. dubna. „Organizátoři očekávají 23 národních týmů. Do Bečvy se vysadí přes jednu tunu pstruhů. Lovit se bude systémem chyť a pusť,“ uvedla Votrubová.

Závodit se bude na čtyřkilometrovém úseku od splavu u balíren ve Valašském Meziříčí po Zašovou. Přijet by mělo 150 závodníků. „Každý stát může postavit dva týmy ve složení čtyři plus jeden. Také Česká republika postaví reprezentační A a B družstvo složené ze skvělých severomoravských závodníků,“ uvedl místostarosta Poličné a hlavní organizátor závodu Stanislav Pernický.

Účast potvrdila i družstva z Ruska a Ukrajiny. Soutěž proběhne podle mezinárodně uznávaných pravidel. Před startem si mohou rybáři projít úsek, aby vodu prostudovali. Poté si vylosují pořadí, v němž v pravidelných intervalech vyběhnou do vyhlédnutých sektorů. „Pořadatelé vyznačí čtyři sektory, které rozdělí do dvacetimetrových boxů. Těch bude dvakrát více než závodníků,“ uvedla Votrubová.

Každý závodník má vlastního rozhodčího, který se s ním pohybuje. Rozhodčí zaznamenává jen počet ulovených pstruhů, jejich délka se nehodnotí. Nepočítá se ani počet dalších ryb, které závodník chytí. Za dva dny závodu rybáři absolvují osm soutěžních kol, z nichž každé potrvá tři čtvrtě hodiny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x