Osud vážně nemocné ženy z Polešovic vyvolal emoce, do registru dárců kostní dřeně se přihlásilo 250 lidí

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Na transfuzní stanici v Uherskohradišťské nemocnici se uskutečnil speciální zápis do registru dárců kostní dřeně, zájemci sem tentokrát přišli cíleně kvůli nemocné mladé ženě Barboře Halodové z Polešovic. Jak serveru Zlin.cz řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská, dorazilo více než 250 lidí.

Barbora Halodová trpí akutní leukémií a hledá dárce kostní dřeně. „Nejvhodnějšími dárci jsou lidé ve věku od 18 do 35 let, vhodnými dárci jsou zdraví, fyzicky zdatní lidé,“ řekla Zdenka Wasserbauerová z nadace Šance, která se tematice dárcovství kostní dřeně věnuje mnoho let.

Do registru se přišlo zapsat přes 250 lidí, což je podle Zdenky Wasserbauerové vysoké číslo. I když ani to samozřejmě nemusí znamenat, že se mezi tolika lidmi najde vhodný dárce. To potvrzuje i zástupce primáře hematologicko transfuzního oddělení Uherskohradišťské nemocnice René Kamrla. „Pravděpodobnost, že bude vybrán jako vhodný není velká a dárce může čekat i několik let na pacienta, s nímž bude mít shodné znaky. Nemusí k tomu dojít třeba nikdy, ale už rozhodnutí stát se dárcem krvetvorných buněk zvyšuje naději na záchranu lidského života,“ dodal Kamrla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x