Mladí talentovaní cukráři představí v Kroměříži svá soutěžní díla

KROMĚŘÍŽ - V Kroměříži ve čtvrtek vyvrcholí 13. ročník cukrářské soutěže Moravský pohár. Soutěžní výtvory si bude moci prohlédnout i široká veřejnost, server Zlin.cz o tom informovala Eva Kočířová, zástupce ředitele pro odbornou výuku pořádající Střední školy hotelové a služeb Kroměříž.

Soutěž s mezinárodní účastí přilákala do Kroměříže celou řadu talentovaných cukrářů. Od úterka se cukrářské naděje v rámci klání snaží vytvořit slavnostní dort do celkové hmotnosti šest kilogramů, tři druhy dezertů a také dekorační výrobek. Jejich výtvory bude moci ve čtvrtek obdivovat i široká veřejnost. „Výstava soutěžních výrobků začne od 12.30 hodin ve společenském sále školy a na ni pak v 16.30 navážeme vyhlášením výsledků a závěrečným pohoštěním,“ upřesnila Kočířová.

Cukrářská soutěž je velmi náročná, na vytvoření všech tří druhů výrobků mají studenti časový limit 10 hodin. Překročení limitu trestá porota stržením bodů.

Historie a vznik samotné soutěže směřuje do roku 2002 do města Brna, kde soutěž spatřila světlo světa na půdě tehdejší Střední školy potravinářské a služeb. Cílem soutěže je zapálit mladé cukráře pro tento obor a pomoci jim v kariéře profesionálů. Letos se do klání přihlásila asi desítka studentů, většina je z České republiky, jeden soutěžící pak přicestoval z Batislavy.