Výstava na zámku mapuje společenský život hmyzu

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí je nově k vidění výstava nazvaná Společenský život hmyzu, která odhalí řadu zajímavých tajemství ze světa včel, termitů, mravenců a dalšího hmyzu. Serveru Zlin.cz to uvedl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Výstava nahlíží do mikrosvěta hmyzu. „Návštěvníci poznají, jak termiti pěstují houby, mravenci pasou vešky, nebo o čem si tancem povídají včely. Zjistíte i to, že v těchto malých říších žijí nejen královny, dělníci a vojáci, ale například i instruktoři a chůvy. Že tam bují otroctví a objevují se i neduhy ryze lidské, jako například stres, domácí násilí nebo různé závislosti,“ pozradil Urbanovský.

Na výstavě kromě fotografií (včetně makrofotografií předních českých i zahraničních fotografů) a textů jsou i modely mraveniště a termitiště, nebo skutečné hmyzí domečky. K vidění bude i několik druhů exotického hmyzu v insektáriích, jako například strašilka ďábelská nebo šváb velkokřídlý. Expozici doplňuje i samostatná část o společenském životě včel a pro nejmenší návštěvníky je k dispozici mnoho interaktivních prvků a zajímavých her.

Výstavu připravilo Muzeum regionu Valašsko ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Jihlava a Českým svazem včelařů. K vidění je do konce května.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x