Oblíbenou akci Na kole vinohrady Uherskohradišťska budou moci lidé letos absolvovat i pěšky nebo na koloběžce

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Jubilejní 10. ročník oblíbené akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska se pojede v sobotu 25. dubna a akce se letos poprvé otevírá i příznivcům pěší turistiky. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti se před desátou hodinou odstartuje všech šest tras. Stezky, pojmenované podle odrůd vína (Muškát moravský, Rulandské bílé, Blatnický Roháč) nebo regionálního místopisu (Za Moravú, Dolní Poolšaví, Velehradská) měří od 26 do 66 kilometrů. Cyklisté z nich mohou vybírat nejenom podle názvu, délky a náročnosti, ale i doporučených zastávek, sympatií k vůdcům cyklistických skupin nebo novinek na jednotlivých trasách. Jednou z nich je třeba Dvůr pod Starýma Horama v Boršicích, kde se návštěvníky chystá potěšit cimbálová muzika Oskoruša.

Letos poprvé mohou absolvovat putování i pěší turisté. Na kratší, přibližně osmikilometrové Sadské stezce, mohou třeba navštívit kostely Nanebevzetí Panny Marie v Sadech a Mařaticích, areál Parku Rochus nebo vinný sklep U Kieryků. Na Staroměstské stezce zdolají náročnější turisté kolem 18 kilometrů a jedna z vytipovaných zastávek je zavede třeba do Bonsai centra Isabelia nebo ke kostelu sv. Michaela Archanděla. Na těchto trasách se dá využít i jízda na koloběžce. „Právě tento stylový dopravní prostředek si zájemci můžou nově půjčit v provozovně Městského informačního centra Uherské Hradiště, hlavního pořadatele akce,“ doplnil Pášma.

V odpoledním programu na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti vystoupí Folková kapela Děvčice a z registračních kuponů se bude losovat o lahodná vína, cyklistické doplňky nebo zážitkové poukazy. Zajímavé ceny čekají také na všechny, co se zapojí do soutěže na facebooku Městského informačního centra Uherské Hradiště. Odpoledne na náměstí zpříjemní i možnost pokoštovat vzorky vinařů z jednotlivých tras. Děti a příznivce nealka zase osvěží nabídka nivnických ovocných nápojů.

Veřejnost bude mít také možnost potkat se s členy organizačního výboru Mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let, zapojit se do soutěží nebo se seznámit s novinkami v rámci akce Do práce na kole.

Na kole vinohrady Uherskohradišťska je součástí seriálu Krajem vína 2015 na Moravských vinařských stezkách. Cyklisté, pokud se se zúčastní nejméně pěti z patnácti zařazených akcí, budou zahrnutí do losování o hodnotné ceny, které věnovali partneři Nadace Partnerství.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x