Krize na Slovácké ZUŠ vyústila v založení nové školy

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Kritická situace na Slovácké ZUŠ neměla konce, bývalí pedagogové se proto rozhodli založit novou školu. Nově založenou Soukromou základní uměleckou školu Slovácko podporuje uherskohradišťská radnice, kraj i ministerstvo školství, severu Zlin.cz to řekl ředitel nové školy David Hrubý.

Problémy nastaly v ZUŠ Slovácko na přelomu let 2013 a 2014. Do té doby velmi úspěšná umělecká škola se začala dostávat do problémů ve chvíli, kdy část společníků, konkrétně Zuzana Zdráhalová Lapčíková a její manžel Radek Zdráhal, ovládli svým protiprávním jednáním valnou hromadu a odstranili z vedení školy zbylé společníky, manžele Ivanu a Františka Hrubé.

„Od této chvíle, kdy se stala jedinou jednatelkou společnosti Zuzana Zdráhalová Lapčíková, dochází ve škole k postupné ztrátě schopnosti poskytovat kvalitní vzdělávání, především likvidací zkušených, ale nepohodlných pedagogů, a v důsledku toho i odchodu žáků. Ve škole se střídají nezkušení a nekvalifikovaní ředitelé, kteří svou činností napomáhají k úpadku školy. Činnost dosavadního vedení v čele s ředitelem Martinem Staňkem je dnes předmětem mnoha žalob a trestních oznámení, která budou mít dohru ještě dlouho poté, co již samotná škola nebude vyvíjet svou činnost,“ podotkl Hrubý.

Na přelomu roku se ve škole uskutečnilo několik kontrol České školní inspekce a Krajského úřadu ve Zlíně. Ty odhalily, že úroveň poskytovaného vzdělání na škole je podprůměrná a nemůže tedy nadále pobírat plné dotace na svůj provoz. Od 15. dubna přestala škola zcela plnit svoji funkci a je zatížena značnými dluhy, které jsou především vůči poskytovateli prostor, a to ve výši mnoha milionů korun. Škola také dluží mzdy svým pedagogům a zaměstnancům.

Vzhledem k vývoji se rozhodli bývalí pedagogové školy založit nový subjekt, který s podporou města Uherské Hradiště, Krajského úřadu ve Zlíně a ministerstva školství získal všechna potřebná povolení a počátkem dubna byl zapsán do rejstříku škol, čímž splnil předpoklady pro řádný provoz základní umělecké školy. „Aby nově vzniklá Soukromá základní umělecká škola Slovácko zajistila vše pro řádný přechod všech žáků i pedagogů bývalé školy, bylo zapotřebí převzít velkou část závazků bývalé školy a realizovat řadu dalších složitých a nákladných kroků,“ popsal situaci ředitel Hrubý.

Od 16. dubna se už mohou všichni současní i budoucí žáci dále nerušeně vzdělávat ve stejných velmi kvalitních prostorách v Protzkarově ulici v Uherském Hradišti. Pro hladký přechod žáků na novou školu je potřeba pouze vyplnit formulář, který uchazeči obdrží buď osobně na známé adrese, kde se doposud konala výuka, anebo jej naleznou na webových stránkách www.szus-slovacko.cz.

„Pevně věříme, že tímto krokem je pro veřejnost celá kauza kolem původní ZUŠ uzavřena a rodiče již budou moci nadále posílat své děti do školy s vědomím, že je jim poskytována maximální péče, kterou zcela oprávněně očekávají,“ dodal Hrubý.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x