Majitelé studní si mohou nechat zkontrolovat vodu za zvýhodněnou cenu

ZLÍN - Společnost Moravská vodárenská nabízí majitelům studní zvýhodněné rozbory základních chemických a mikrobiologických parametrů pitné vody za smluvní cenu 750 korun. Nabídka zvýhodněných rozborů platí do konce září, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí společnosti Markéta Bártová.

Voda v soukromých studních nepodléhá žádné pravidelné povinné kontrole. Loni provedla společnost Moravská vodárenská 870 rozborů soukromých studní. „Výsledky ukázaly, že až 87 procent analyzovaných vzorků vod ze soukromých studní neodpovídalo alespoň v jednom parametru vyhlášce, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody. Nejčastěji nevyhovovaly mikrobiologické ukazatele. V některých případech byly překročeny limity dusičnanů a také limity pro hodnotu manganu, železa, pH a amonných iontů,“ upřesnila Bártová.

V České republice je necelých 10 procent obyvatel trvale zásobováno vodou z domovních nebo veřejných studní, vedle toho mnoho lidí používá vodu ze studní na chatách a chalupách o víkendech a dovolených. Pouze laboratorním rozborem fyzikálně chemických a mikrobiologických ukazatelů, které musí splňovat limity dané vyhláškou, se dá zjistit, zda je voda ve studni vyhovující. Lidé, kteří používají vodu ze studny na pití, by si ji měli nechat pravidelně kontrolovat. „Na pohled křišťálově čirá voda totiž v sobě může skrývat nebezpečí v podobě mikrobiálního znečištění,“ upozornila Bártová.

Ve Zlíně si mohou lidé nechat prověřit vodu v laboratoři na Klečůvce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x