V Luhačovicích budou po roce opět otevírat prameny

LUHAČOVICE - Luhačovice budou od pátku 8. do neděle 10. května žít slavnostním Otevíráním pramenů. Serveru Zlin.cz to sdělila ředitelka Muzea luhačovického Zálesí Blanka Petráková.

Otevírání pramenů si v Luhačovicích každoročně nenechají ujít tisíce návštěvníků, akcí je zároveň zahájena lázeňská sezona. Lidé se mohou opět těšit na historické kostýmy, autoveterány a celou řadu vystoupení folklorních a lidových souborů. „Letos budou součástí programu i ukázky sokolnictví, pouliční klaunérie nebo večerní koncert Radůzy,“ doplnila Petráková.

Páteční program začne ve 14 hodin akcí nazvanou Nordick walking po lázeňských trasách. O hodinu později je na programu na Lázeňském náměstí vystoupení smíšeného sboru Leoše Janáčka Luhačovice. V 18 hodin pak mohou zájemci zavítat do kinosálu, kde bude k vidění záznam z Metropolitní opery, konkrétně bude na programu Rusalka.

V sobotu bude možné od devíti do 17 hodin absolvovat v rámci projektu Otevřené brány prohlídky sakrálních památek a v devět dopoledne začne i jarmark. Následovat bude bohatý doprovodný program, který v 19.30 hodin vyvrcholí koncertem Radůzy v Městském domě kultury Elektra a ve 20 hodin pak v sokolovně uzavře den Beseda u cimbálu.

Slavnostní mše svatá v kostele svaté Rodiny začne v neděli v 8.30 hodin. Samotné svěcení pramenů vypukne v 10 hodin a pak lázeňský areál ožije programem Roztančené prameny. U jednotlivých pramenů budou tancovat a zpívat folklorní soubory. Představí se Trenčan Trenčín, Jatelinka Ostrožská Nová Ves, Nivnička Nivnice nebo Leluja Luhačovské Zálesí a Malé Zálesí Luhačovice.

„Většina programů se uskuteční za každého počasí. V případě vytrvalého deště budou programy z Lázeňského náměstí přesunuty do Společenského domu a Městského domu kultury Elektra, nedělní svěcení by se pak konalo ve zkrácené formě v kostele svaté Rodiny a v hale Vincentka,“ dodala Petráková.

Podrobný program najdete zde.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x