Jaro-čas sklizně? Pro Petru už to začalo

Kdyby jí chtěl oponovat prezident Miloš Zeman tím, že nejhezčí období je podzim, neboť příroda vydává své plody, má jedna zlínská pozoruhodná dáma po ruce argumenty, že to může být i jinak. Časem sklizně může být jí i mnohými dalšími tolik oblíbené jaro.

Petra se už před časem zahleděla do nejrůznějších herbářů, odkud čerpá letité zkušenosti předešlých generací. „Příroda má magickou moc a sklízet se dá skutečně už na jaře, je toho víc než dost,“ upozorňuje na to, že je právě tak čas.

Louky jsou momentálně plné květů. „Třeba z petrklíčů je výborný čistící čaj, stejně tak se dá na víc způsobů užít i jitrocel, kopřivy, malinové či ostružinové listí. Hodně dám na babské recepty, jsou v nich uloženy moudrost a zkušenost generací,“ říká „sběratelka přírodního zdraví“.

Vyzná se i v méně známých bylinách. „Úžasný je třeba světlík lékařský, čaj z něj pomáhá našim unaveným očím,“ dává najevo přehled a znalosti.

Jiné byliny jako třeba kostival lékařský se ukládají do sádla, vznikají vynikající masti na spoustu dalších neduhů, jiné jarní byliny se uplatní jako tinktury v lihu.

Specialitou poslední doby je pro šikovnou blondýnku šeřík. „To právě a jenom teď, jeho konzervaci neznám, každopádně ve formě odvaru a následného obkladu za tepla může pomáhat například při potlačování bolesti. Ale vůbec nejlepší je stoupnout si pod rozkvetlý keř a jen tak vnímat vůně, to je opravdová vzpruha pro naše těla i duše poznamenané věčným spěchem a stresem,“ dodává dáma, která se vyzná v léčivých účincích paní Přírody jako málokdo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x