Cenu města Vsetína převezme fotograf Hartinger

VSETÍN - V pořadí 19. držitelem Ceny města Vsetína se stane fotograf Zdeněk Hartinger. Serveru Zlin.cz to za vsetínskou radnici sdělila Adéla Kousalová.

Návrhy na udělení Ceny města Vsetína mohli předkládat občané, instituce, spolky, sdružení, firmy či společnosti do konce loňského roku. Radnice převzala celkem 15 nominací. Členové kulturní komise rady města a následně radní z nich vybrali tři nejvhodnější kandidáty. Letos to byli cestovatel Libor Bureš, fotograf Zdeněk Hartinger a autor mnoha monografií výtvarných umělců Valašska Dalibor Malina.

Z vybraných kandidátů nakonec zastupitelé jako laureáta Ceny města Vsetína za rok 2014 vybrali Zdeňka Hartingera. „Překvapilo mě to. Je to pro mě velká čest a i jakési zadostiučinění za to, co dělám. Mám z toho velkou radost,“ prohlásil Hartinger.

Zdeněk Hartinger se narodil 2. března 1938 v Novém Hrozenkově. O fotografování se začal zajímat ve dvanácti letech. Cenné rady získával během učňovských a studentských let od svého strýce, vášnivého fotografa. Žánrová škála Zdeňka Hartingera je velmi bohatá – od reportáže přes portrét, krajiny, až po různé abstrakce. Od roku 1976 spolupracoval se souborem Vsacan a do roku 1985 byl jeho propagačním fotografem. Do roku 1991 spolupracoval také s vydavatelstvím pohlednic Orbis a Panorama a podílel se na řadě výstav.

Vsetínská radnice uděluje Cenu města Vsetína od roku 2000.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x