Zámecká kaple ve Vizovicích chystá první bohoslužbu po své rekonstrukci

VIZOVICE - V pátek 8. května se v zámecké kapli ve Vizovicích bude v 17.30 hodin konat první slavnostní bohoslužba po znovuotevření obnovené kaple Panny Marie Matky dobré rady za přítomnosti arcibiskupa Jana Graubnera. Kapli bude uděleno požehnání Otce arcibiskupa, který bude na bohoslužbě mimořádně přítomen, server Zlin.cz o tom informovala Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Celková obnova historicky významného a cenného interiéru kaple začala v dubnu 2013 a ukončena byla v závěru loňského roku. Havarijní stav mobiliáře i stavebních konstrukcí si vyžádal investici do statického zajištění a odvlhčení celého bloku budovy s kaplí a do důsledné likvidace dřevokazného hmyzu.

Při restaurování byla největší pozornost věnována ústřednímu prostoru hlavního oltáře a vybraným partiím bočních oltářů. Obnovit se podařilo všechny povrchy z umělého mramoru a převážnou část zlacených prvků v apsidě hlavního oltáře. K nim přibyly zlacené obrazové rámy ostatních oltářních obrazů a díky sponzorskému příspěvku došlo i na restaurování tří z 27 obrazů (obrazy Panna Marie Matka dobré rady, Nanebevzetí Panny Marie a Proměnění Páně na hoře Tábor).

„Ze zařizovacích předmětů byly restaurovány kostelní lavice, které červotoč zničil natolik, že by se bez zásahu odborníka vůbec nemohly vrátit na původní místo. Zbývající prvky vnitřní výzdoby a vybavení včetně varhanního pozitivu byly pouze ošetřeny proti dřevokaznému hmyzu, očištěny a vráceny nazpět ve stavu, v jakém se dochovaly,“ řekla Šnajdaová. Zásadní moment představovalo obnovení povrchových úprav architektury na základě výsledků restaurátorských průzkumů – v lomené bílé na hladkých plochách a v odstínech šedé na plastických prvcích. Celková částka za obnovu kaple přišla na téměř 20 milionů korun, z toho stavební práce tvořily více než osm milionů korun.

Interiér kaple patří k vrcholným dílům architekta Františka Antonína Grimma a sochaře a štukatéra Ondřeje Schweigla. Kaple má mimořádnou prostorovou kompozici. Půdorys v podobě trojlistu je vepsán do obdélníkové základny jižního křídla zámku. Zbývající části obdélníku tvoří v přízemí i v patře ochozy prosvětlující kapli a sloužící zároveň jako sakristie, v patře jako kruchta a drobné oratoře. V přízemí jsou tři apsidy s oltáři, nad hlavním vstupem je v prvním patře panská oratoř.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x