V Otrokovicích opravili první chodníky a testují také LED svítidla

OTROKOVICE - Díky mírné zimě začaly Technické služby Otrokovice opravovat chodníky a silnice nezvykle už v únoru a momentálně je už opraveno 66 metrů čtverečních chodníků a 159 metrů čtverečních silnic. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Romana Stehlíková.

Renpvace se dočkalo také 47 vybledlých dopravních značek. „Letošní zimu lze v podmínkách Otrokovic hodnotit jako lehce podprůměrnou. Celkové náklady na zimní údržbu dosáhly částky přibližně 2,1 milionu korun. Bylo spotřebováno 57 tun posypového písku a 293 tun soli,“ řekl jednatel Technických služeb Otrokovice Vladimír Plšek.

Údržba zeleně byla v zimním období zaměřena zejména na prořezávky a kácení dřevin. Pokáceno bylo 86 stromů a ve vybraných lokalitách byl proveden udržovací i hluboký řez stromů a keřů a ořez suchých a nevyhovujících větví na stromech z důvodu zajištění bezpečnosti. Na městském hřbitově byla vykácena alej 80 přerostlých tůjí, která bude na podzim letošního roku nahrazena novou výsadbou odolnějších tisů.

Technické služby se pustily i do instalace několika svítidel veřejného osvětlení s technologií LED. „Zatím jsme vyměnili původní sodíkové výbojky za LED svítidla jen u několika lamp, a to na zkoušku,“ upřesnila Stehlíková. V předchozích letech byla pozornost zaměřena zejména na regulaci veřejného osvětlení, která přináší každoroční úspory na spotřebované elektrické energii ve výši 500 tisíc korun. „Od letošního roku začínáme na úseky veřejného osvětlení, které nejsou regulovány, instalovat LED svítidla. Tato svítidla spotřebovávají asi o polovinu méně elektrické energie oproti sodíkovým, na druhé straně je jejich pořizovací cena dvojnásobná a světelné spektrum není tak příjemné. Z toho důvodu chceme nejdříve otestovat různé typy svítidel na vybraných ulicích a následně pak rozhodnout o dalších instalacích,“ informoval Vladimír Plšek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x