V Kroměříži začínají Lotyšské dny

KROMĚŘÍŽ - Lotyšsko a jeho kultura, tradice, gastronomie, historie i současnost se představí v Kroměříži. Program se uskuteční od pondělí 11. května do pátku 15. května, serveru Zlin.cz to řekl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Země, které předsedají Radě Evropské unie, se v Kroměříži představují už od roku 2010. Jubilejní desátou zemí je právě pobaltské Lotyšsko. „Ačkoliv svým návštěvníkům může nabídnout řadu zajímavostí, přírodních krás i bohatou historii, při vyslovení jména této země se u nás většině lidí mnoho nevybaví. Lotyšsko se však pyšní kulturou s více než milionem lidových písní, starobylou metropolí Rigou, nekonečnými národními parky s hustými lesy i jantarovým pobřežím,“ sdělila hlavní organizátorka akce europoslankyně Olga Sehnalová.

Slavnostní zahájení Lotyšských dnů se uskuteční v pondělí v 16 hodin v Domě kultury Kroměříž. Přítomna bude europoslankyně Olga Sehnalová i velvyslanec Lotyšské republiky v České republice Alberts Sarkanis. Nebude chybět tradiční úvodní beseda se zajímavými hosty. „Pozvání přijali lektorka lotyštiny Kristine Ante, která vyučuje na Univerzitě Karlově, a cestovatel a fotograf Roman Šulc. Lotyšské lidové písně zazpívají žáci kroměřížské ZUŠ, uskuteční se vernisáž výstavy fotografií Riga ze vzduchu a lotyšské speciality budou moci lidé ochutnat v restauraci a kavárně Scéna,“ přiblížil program Urbanovský.

V úterý začnou akce od 13 hodin v Knihovně Kroměřížska. Lotyšské dny dětem  nabídnou promítání lotyšských kreslených pohádek, soutěže, vědomostní kvízy, výtvarné dílničky a hry inspirované Lotyšskem. To vše v dětském oddělení knihovny. Sokolský dům bude od 16 hodin hostit  přednášku a besedu o lotyšských šachistech nazvanou Čaroděj z Rigy. Lidé se budou moci setkat s Miroslavem Butulou z Kroměříže, který s lotyšským šachovým velmistrem Michailem N. Talem sehrál simultánní partii.

V Knihovně Kroměřížska se uskuteční také středeční program. Zájemci se mohou zúčastnit promítání oblíbených cestopisů z cyklů ČT Cestománie a Objektiv a uskuteční se zde i cestovatelská beseda s Josefem Miškovským, který přiblíží krásy Lotyšska.

Lotyši: Osudové momenty jejich historie, tak se jmenuje beseda s Lubošem Švecem, jedním z největších českých znalců dějin Pobaltí, která je na programu ve čtvrtek od 16.30 hodin v kroměřížské knihovně.

V pátek se pak do Lotyšských dnů zapojí od 17.15 hodin MC Klubíčko akcí Záchranáři. Půjde o promítání populárních lotyšských animovaných pohádek pro děti ze seriálu Záchranáři. V 17.30 hodin bude v kině Nadsklepí zahájena vernisáž výstavy dopisů napsaných mezi lety 1941 a 1956 Lotyši, kteří byli násilně deportováni na Sibiř. Výstavu Dopisy na březové kůře otevře a historii deportací lotyšských občanů přiblíží zástupkyně Velvyslanectví Lotyšské republiky v ČR Kristýna Altmanová. V 18 hodin pak bude v kině následovat projekce dokumentárního filmu lotyšské režisérky Dzintry Geky Sibiřská bilance. Snímek zachycuje deportace lotyšských občanů na Sibiř v letech 1941 až 1949 a vznikl u příležitosti 70. výročí masových deportací lotyšského obyvatelstva.

Během celého týdne mohou lidé navštívit v Domě kultury výstavu Riga ze vzduchu, v knihovně bude k vidění soutěžní výstava fotografií z Lotyšska pohledem občanů Kroměříže Lotyšsko mýma očima a na stejném místě nebude chybět ani výstava překladové literatury, publikací a webových odkazů o Lotyšsku. Stejně tak si lidé mohou po celý týden zajít do Sokola Kroměříž na výstavu Čaroděj z Rigy a restaurace a kavárna Scéna bude po celou dobu konání Lotyšských dnů připravovat speciální nabídku poledního menu zaměřenou na lotyšská národní jídla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x