Meziříčská muzejní noc nabídne i noční putování městem

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - V rámci Meziříčské muzejní noci se ve Valašském Meziříčí opět uskuteční noční putování městem. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí městského úřadu Renata Votrubová.

Letos se akce ve Valašském Meziříčí uskuteční už šestým rokem, na noční putování se lidé mohou těšit v pátek 15. května. Bohatý doprovodný program bude celkem na osmnácti místech po celém městě. I letos je pro návštěvníky připraven Noční expres, soutěž o hodnotné ceny i koncerty. Vše vypukne úderem 19. hodiny.

Letos poprvé se k festivalu připojilo také kino Svět, které bude na Muzejní noc lákat den předem, tedy ve čtvrtek 14. května, záznamem světové výstavy nizozemského malíře Rembrandta. „Záznam z cyklu Světové malířství na plátnech kin nabízí unikátní pohled na výstavu s názvem Rembrandt – Pozdní dílo z Národní galerie v Londýně a Rijks Muzeu v Amsterodamu,“ upřesnil manažer Kulturního zařízení města Valašského Meziříčí Ondřej Smolka.

Meziříčská muzejní noc bude v pátek v 19 hodin zahájena na I. nádvoří zámku Žerotínů. Nádvoří bude po celou noc patřit koncertům. Vystoupí zde soubor Baskybic ze ZUŠ Alfréda Radoka, rožnovská kapela Fish & Fish, bluesrockoví Jam Club Special a Los Perdidos.

„II. nádvoří zámku Žerotínů budou návštěvníci postupně rozjasňovat, ateliér animace ZUŠ Alfréda Radoka zde představí projekci Stvoření světa a divadlo KVELB vypustí z hlubin bájného desetimetrového draka, s nímž se utká statečný rytíř,“ prozradila organizátorka Vlasta Červenková.

Bohatý doprovodný program se ale uskuteční ve všech zapojených institucích. „Muzeum regionu Valašsko v zámku Kinských například rozsvítí elektrické světlo za asistence hraběte Evžena Kinského a seznámí všechny s prvními šlechtickými majiteli zámku. V Lapidáriu Trojice se zase bude kramplovat vlna a pomáhat Červené Karkulce. Městská knihovna v Krásenské radnici letos všechny vrátí do školních lavic, neboť připravila program s názvem I dělník ze šroubárny si může přečíst Vergilia v originále,“ upřesnila Červenková.

Pohled do sklářských hutí nabídne Střední Uměleckoprůmyslová škola sklářská, pokusy s optickými klamy naopak Vrtule – Svět her a poznání a pozorovat nebeskou klenbu bude možné ve valašskomeziříčské hvězdárně.

K Meziříčské muzejní noci se připojuje také nově otevřené Muzejní a galerijní centrum v zámku Žerotínů, které připravilo barokní tance, přehlídky dobových oděvů a zpřístupní kapli Smrtelných úzkostí Ježíše Krista. Moravská gobelínová manufaktura provede zájemce dílnami a vystaví zrestaurované tapisérie, Evangelický kostel láká na varhanní koncert, T. J. Sokol vystaví loutky a zavzpomíná na léta minulá, ZUŠ Alfréda Radoka odhalí tajemství hudebních nástrojů a zavede do světa výtvarného umění. Galerie Kaple a Sýpka zpřístupní aktuální výstavy doprovázené zajímavými workshopy. M-klub uvede divadelní inscenaci V úplňku místního souboru Zatmění z pera scénáristy Roberta Geislera a Muzeum Valašských strašidel vypustí strašidla.

Po městě bude jezdit tradiční Noční expres, který všechny přepraví k jednotlivým institucím za symbolické celonoční jízdné. Hlavní nástupní zastávka bude na II. nádvoří zámku Žerotínů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x