Senátor Valenta rozdělí svůj plat třinácti nadaným studentům na zahraniční pobyty

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Senátor a podnikatel Ivo Valenta věnuje svůj senátorský plat talentovaným studentům na financování jejich zahraničních studijních pobytů. Třináct z nich si rozdělí tři čtvrtě milionu korun, informovala dnes server Zlin.cz mluvčí Valentovy společnosti Synot Magda Pekařová.

Studenti získají peníze prostřednictvím speciálního studijního fondu. „Už dříve jsem uvedl, že nemám zapotřebí si politikou vydělávat. Vstoupil jsem do ní proto, abych pomohl regionu, ve kterém mi lidé projevili důvěru,“ uvedl Valenta.

S žádostí se o peníze přihlásilo 21 studentů. Osm z nich ale nevyhovělo, zbylých 13 podporu získá. „U studentů středních škol jsme stanovili maximální výši podpory na 50 tisíc korun, u studentů vysokých škol a univerzit až dvojnásobek,“ doplnila Pekařová.

O příjemcích rozhodovala komise, kterou vytvořili studenti ze Slovácka. „Jsem rád, že se na Slovácku najde řada nadaných mladých lidí. Jeden z podpořených studentů se například dostal na prestižní univerzitu Harvard, Cambridge. Další budou nabývat znalosti v Číně, Anglii, Nizozemí, Finsku a v americkém Michiganu,“ doplnil odborný garant komise Ivo Barteček, emeritní děkan Fakulty logistiky a krizového řízení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Valentu přivedli k myšlence mladí lidé ze Slovácka. „Setkávám se s nimi v rámci diskuzí se studenty na školách, ale také v Senátu, kam mě chodí navštěvovat, nebo prostřednictvím facebookové komunikace. Díky tomu dobře vím, že sehnat peníze na zahraniční studium nebo stáže je pro ně nebo jejich rodiče opravdu složité,“ řekl Valenta.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x