Pěstitel kakaa předal vsetínské škole titul Fairtradová škola

VSETÍN - Ve Vsetíně je už druhá škola, která se pyšní titulem Fairtradová škola, titul předal řediteli Základní školy Sychrov pěstitel kakaa Fortin Bley. Server Zlin.cz o tom za vsetínskou radnici informovala Adéla Kousalová.

V České republice jde o v pořadí 13. školu s tímto titulem, čtvrtou ve Zlínském kraji a druhou ve Vsetíně. Prvenství má ZŠ Rokytnice.

„Těší mě, že je na tomto místě tolik studentů, kteří myslí na děti pěstitelů v zemích globálního Jihu. Získání titulu Fairtradová škola je projev velké odpovědnosti. Moc nás těší, jak silné je hnutí fair trade v České republice,“ řekl Fortin Bley při předávání titulu.

Na sychrovské základní škole se globální rozvojová témata vyučují v mnoha předmětech, třeba i v chemii. „Škola se ale také každoročně zapojuje do organizace květnového Vsetínského týdne pro fair trade,“ doplnila místostarostka Simona Hlaváčová.

Cílem kampaně Fair tradové školy je především zvýšení povědomí o fair trade, odpovědné spotřebě a globálních souvislostech výroby. Fair tradové školy jsou součástí širší kampaně Fairtradová města, jehož cílem je osvěta v oblasti fair trade a podpora prodeje fair tradových produktů v daném místě. Kampaň Fairtradová města trvá ve světě přes 10 let a v současnosti se k němu hlásí přes 1 500 měst ve 23 zemích světa.

Fair trade je způsob obchodu, který zaručuje pracovníkům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za jejich práci. Pěstitelé a řemeslníci v rámci fair trade dostávají takovou výkupní cenu, která odpovídá nákladům na výrobu a zaručuje jim důstojný život. Mezi základní principy fair trade patří férové obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv, šetrnost k životnímu prostředí nebo vyplácení sociálního příplatku, který je investován do projektů místního rozvoje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x