Zdena Wasserbauerová získala ocenění primátora

ZLÍN - Držitelkou prestižního Ocenění primátora města Zlína se ve čtvrtek stala Zdena Wasserbauerová. Miroslav Adámek jí tímto způsobem poděkoval před jednáním zastupitelstva za dlouholetou neúnavnou a nezištnou pomoc při hledání nových dárců kostní dřeně, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Bez dárců by mnoho lidí, dětí i dospělých, přišlo kvůli leukémii o život. U této nemoci je rozhodující včasná transplantace kostní dřeně a ta se získává od vhodných dárců z registru. Těch musí být co nejvíce, protože darovat může jen přibližně každý stý. Díky paní Zdeňce Wasserbauerové se tento registr úspěšně rozrůstá,“ sdělil primátor a lékař Miroslav Adámek.

Zdena Wasserbauerová už přivedla do českého registrů dárců kostní dřeně bezmála šest tisíc lidí. Stále hledá další, podnikla také už řadu kampaní za záchranu konkrétních nemocných, které byly mnohokrát úspěšné. „Moc si ocenění vážím, stejně jako dlouholeté spolupráce s panem Adámkem a městem Zlínem. Budu opravdu ráda, když nám s hledáním nových dárců kostní dřeně pomůžete,“ vyzvala Zdena Wasserbauerová.

Město Zlín se Zdenou Wasserbauerovou propagují dárcovství kostní dřeně a také krve dlouhodobě, například v rámci charitativní cyklotour Na kole dětem velocipedisty Josefa Zimovčáka. Letos se akce uskuteční v pátek 12. června. Aktuálně také Zdena Wasserbauerová s vedením města vyzývají Zlíňany k zápisu do registru dárců kostní dřeně, hledá se totiž dárce pro mladou maminku ze Zlínského kraje. Odběr krve, který je pro vstup do registru povinný, se uskuteční v transfúzní stanici v Kajské nemocnici T. Bati v úterý 19. května od sedmi do devíti hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x