Rožnovské muzeum nabídne ukázky jarních prací i velký redyk ovcí

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm láká v sobotu 16. května na ukázky jarních prací a velký redyk ovcí. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí muzea Petra Valíčková.

Návštěvníci se mohou těšit na hospodyně a hospodáře v jednotlivých vybraných objektech muzea. „Při povídání se jim mohou dívat pod ruce a přesvědčit se tak, jaké práce museli naši předci ještě v nedávné minulosti dělat. Dříve se jednalo o běžné činnosti, v současné době se povětšinou již vytratily. Některé z činností si mohou i sami návštěvníci vyzkoušet,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

Například se jedná o stloukání másla, odstřeďování mléka, tlačení tvarohu, pečení šrotových pagáčů a další. Venku návštěvníci potkají hospodáře, kteří zpracují pohankové zrno na mlýnci kašníku, opraví potřebné nářadí, nabrousí kosu či vyrobí provazy. Hospodyně zase musí okopat zahrádku, utkat hadrový koberec, vyšít ubrus či vybělit prádlo na louce. Ovce Valašky potřebují na jaře shodit hustou a těžkou zimní vlnu, na stánisku z Rákošového bude tedy k vidění stříž ovcí a celý proces zpracování ovčí vlny. Zejména děti potěší kování koní v kovárně a mláďata různých plemen oveček a koz. Na podsíňku představí své ruční výrobky šikovní řemeslníci, například výrobce zvonců křapáků, košíkář, výrobce dřevěných nádob a další. Ke koupi a ochutnání zde také budou domácí produkty.

Areál muzea bude v sobotu otevřen v devět hodin dopoledne. První výhon ovcí začne v 10.30 hodin a navazovat bude vystoupení slovenského folklorního seskupení Limbora, ukázky výroby sýra, bonitace ovcí nebo  práce s pasteveckými psy. Ve 14 hodin pak bude na programu druhý výhon ovcí. Akce potrvá do 17 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x