Vsetínský azylový dům opět pomáhá maminkám umět hospodařit

VSETÍN - Ve vsetínském azylovém domě pokračuje projekt Made By, jehož smyslem je zvýšit finanční gramotnost žen. Serveru Zlin.cz to oznámila Iva Radostová ze společnosti Blue Gekko.

Vsetínský azylový dům se do projektu zapojil letos už podruhé. Loni absolvovalo školení 20 žen, letos bude proškoleno 11 klientek azylového domu. „Formou přednášek se seznamují s řadou situací, které je mohou zavést do finančních problémů. Výrobou ručně vyrobených předmětů si navíc mohou také přivydělat,“ konstatovala Radostová.

Projekt vznikl díky iniciativě Nadace Terezy Maxové dětem a Citi Foundation. Obě organizace tak chtějí zabránit nechtěnému odebírání dětí jejich biologickým rodičům a umísťováním do ústavní péče. Nízká finanční gramotnost je totiž jedním z hlavních problémů žen, které jsou v azylovém domě ubytované, a správné finanční návyky mohou situaci žen zásadně zlepšit a pomoci jim být schopné se o své děti opět postarat, a to nejen po finanční stránce.

„Prevence nechtěného odebrání dítěte z rodiny je jednou z klíčových priorit naší nadace. Snažíme se proto konkrétními projekty pomoci rodinám, které se ocitly v krizových situacích. Díky individuální podpoře, spolupráci s profesionálním týmem v azylových domech, ale i nabídnuté šanci maminkám přivydělat si v nelehké chvíli, kdy nemohou najít zaměstnaní, pomůžeme těmto ženám postavit se opět na vlastní nohy a společně předejít umístění jejich dětí do ústavní výchovy,“ prohlásila Terezie Sverdlinová, ředitelka Nadace Terezy Maxové dětem.

Projekt funguje nejen ve Vsetíně, ale také v azylovém domě v Mostě. Celkově pomohl už více než 70 matkám a prostřednictvím prodeje ručně vyrobených předmětů jim umožnil vydělat si přes 152 tisíc korun. Oproti výsledkům z konce pilotního ročníku se jedná o více než trojnásobnou částku, kterou projekt matkám přinesl.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x