Kroměříž si připomene 130. výročí od schůzky rakouského císaře a ruského cara

KROMĚŘÍŽ – Už 130. výročí schůzky rakouského císaře Františka Josefa I. a ruského cara Alexandra III si v sobotu připomene Kroměříž. Dějištěm setkání byl Arcibiskupský zámek Kroměříž, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí Národního památkového ústavu Kroměříž Dagmar Šnajdarová.

Zámek se zapojí do oslav volným průchodem reprezentačními sály od 12. do 15. hodiny. „Vstup bude za zvýhodněnou cenu 100 korun na osobu. Interiéry doplníme o předměty připomínající schůzku císaře a cara,“ uvedla Šnajdarová. K vidění bude například carský pokoj v tehdejší úpravě.

Dalšími aktivitami budou komentované prohlídky Podzámecké zahrady, které jsou v plánu od 13. do 15. hodiny. V Podzámecké zahradě jsou na programu od 12:15 do 12:45 také ukázky dobového vojenského umění. Nejmenším návštěvníkům poslouží zahradní herna plná stavebnic a her u saly terreny.

Pro zájemce o historii bude připravená drobná publikace s názvem Tři dny, které otřásly Kroměříží. „Podrobně mapuje setkání cara a císaře. K dostání bude na pokladně zámku a v Květné zahradě za 45 korun,“ dodala Šnajdarová.

Podrobný program zde.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x