Otrokovice pořídily do zahradnictví technických služeb nový fóliovník

OTROKOVICE – Otrokovice vybudovaly za milion korun v zahradnictví technických služeb nový fóliovník. Je levnější než skleník a má zajistit dostatečnou kapacitu pro produkci květin na výzdobu města, informovala server Zlin.cz mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

O pořízení fóliovníku, který by nahradil zastaralé a nevyhovující pařeniště, se uvažovalo už mnoho let. „Nejprve jsme zvažovali stavbu klasického skleníku, ale po konzultacích se zahradnickými odborníky jsme se rozhodli pro moderní profesionální fóliovník. Ve srovnání se skleníkem je levnější, má jednodušší konstrukci, dvojitý nafukovací strop ušetří 40 procent tepelné energie a v neposlední řadě je lépe větratelný,“ sdělil jednatel Technických služeb Otrokovice Vladimír Plšek.

Vedle tradičního větrání otevíracími průduchy ve stropě lze zcela otevřít boční stěny a rostliny se díky tomu lépe aklimatizují na výsadbu do venkovních záhonů. Přes půl milionu stála stavba konstrukce, dalšího půl milionu stálo vnitřní vybavení jako stoly, topení, stínění, závlaha a elektroinstalace.

Fóliovník slouží zejména k vypěstování květin jako například letničky a muškáty pro výsadbu záhonů a závěsných nádob na sloupech veřejného osvětlení. „Volná kapacita je využívaná k pěstování přísady zeleniny, kterou si zde mnoho zakoupit občané Otrokovic,“ doplnila Stehlíková.

Celý proces pěstování začíná už v zimních měsících v teplém skleníku, kde se provádějí výsevy letniček a zeleniny. Mladé rostlinky se následně přesazují do květináčů a přenášejí do nového fóliovníku, kde se dopěstují do velikosti, kdy mohou být vysazené do venkovních záhonů.

Díky investici bude práce v zahradnictví lehčí. „Zahradnice dříve trávily celé dny ohnuté a v kleče při ošetřování rostlin v pařeništích nebo při otevírání a zavírání pařeništních oken. Dnes se pěstební proces odehrává na posuvných pěstebních stolech a optimální podmínky pro růst rostlin zajišťuje automaticky regulované vytápění, větrání a stínění,“ doplnil Plšek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x