Krojovaní sekáči pokosí trávu v buchlovickém zámeckém parku

BUCHLOVICE - Buchlovický zámecký park ožije v neděli brzy ráno tradičními Koseckými písněmi. Na nádvoří zámku se sejdou folklorní zpěváci a desítky krojovaných sekáčů a sekáček, serveru Zlin.cz to řekla vedoucí Folklorního studia Buchlovice Petra Kropáčová.

Letos se akce koná už podvacáté. „Kosecké písně jsme chtěli zachovat v podobě, jaká se udržuje už dvě desítky let, takže ani nedělní výročí nepřinese žádné převratné změny. Krátce po zahájení v rámci jubilea pokřtíme knihu O písních koseckých, kterou jsme vydali k letošnímu dvacátému ročníku akce,“ podotkla Kropáčová.

Kosecké písně začnou ve 4.30 hodin ráno, samotné kosení luk vypukne o půl hodiny později. Kolem šesté hodiny ranní pak dorazí děvčta na koňském povoze, která sekáčům přivezou tradiční snídani. Snídani připraví kuchařky ze školní jídelny a sekáči se mohou těšit na typickou škvařežinu ze šesti vajec a také kyšku vyrobenou speciálně pro tuto akci. Od sedmi hodin pak začne soutěž o nejlepšího sekáče a sekáčku Slovácka. Vítězové budou vyhlášeni v devět hodin a Kosecké písně pak ukončí dosékání a prozpěvování.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x