Valašské Meziříčí plánuje další investice do památkové zóny

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Členové Komise pro památkovou zónu v čele s místostarostkou Yvonnou Wojaczkovou vyrazili do terénu na obhlídku městské památkové zóny, výsledkem mají být návrhy a podněty na její zlepšení. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Renata Votrubová.

Komise prošla okolí zámku Žerotínů. Podívala se k turistickému informačnímu centru a k jeho přilehlému okolí. Následovala ulice Soudní a okolí radnice města. Členové si procházeli město téměř dvě hodiny za doprovodu referenta pro kulturu a památky Petra Zajíce. „Výstupem obchůzky budou návrhy a podněty ke zlepšení městské památkové zóny, které budou následně předloženy radním města,“ sdělil Petr Zajíc.

Členové komise mluvili zejména o objektech z městské památkové zóny, které by v následujících letech chtěli udržovat a opravit. „Investicemi do památek se snažíme podnítit větší zájem turistů o návštěvu městských památek. V loňském roce si cestu do našeho města našlo více než 20 tisíc turistů,“ sdělila místostarostka města Yvona Wojaczková s tím, že na větší investice by chtělo město využít také evropské peníze.

Městskou památkovou zónu o rozloze přibližně 10 hektarů vyhlásila vláda v roce 1992. Patří do ní asi 49 nemovitých kulturních památek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x