Při opravě silnice u Ostrožské Lhoty objevili pracovníci muzea významný archeologický nález

OSTROŽSKÁ LHOTA - Rekonstrukce silnice II/495 z Uherského Ostrohu do Hluku se zřejmě o něco protáhne. Důvodem je významný archeologický nález, který zde v blízkosti obce Ostrožská Lhota učinili při záchranném archeologickém výzkumu pracovníci Slováckého muzea v Uherském Hradišti, serveru Zlin.cz to za Ředitelství silnic Zlínského kraje sdělil Vojtěch Cekota.

V přibližně dvousetmetrovém úseku rekonstruované silnice v blízkosti Ostrožské Lhoty objevili archeologové pod tělesem silnice několik drobnějších objektů, převážně kůlových jam. Vyzvednuto bylo zatím asi 80 keramických fragmentů a několik zlomků mazanice. Nejvýraznějším nálezem je prozatím třetina nádoby globulárního tvaru ze slabě vypáleného keramického těsta s pozůstatky bílé malby. Je zdobená rytými podélnými záseky, datující objekt ke kultuře s želiezovskou keramikou.

„Nález je svým charakterem, rozsahem i stářím zcela unikátní. Z širšího regionu není prozatím známo jiné sídliště želiezovské skupiny s uzavřenými objekty. Rozsahem se jedná o největší odkryté neolitické sídliště na Uherskohradišťsku za posledních 20 let,“ uvedl Tomáš Chrástek z archeologického oddělení Slováckého muzea.

Archeologové už požádali investora stavby, kterým je Ředitelství silnic Zlínského kraje, aby zde byly stavební práce silničářů dočasně přerušeny a mohl se uskutečnit podrobnější archeologický výzkum. „Odhadovaná doba výzkumu je při standardním množství nálezů v jednotlivých objektech a příznivých klimatických podmínkách 15 pracovních dní. V případě deště či nálezů lidských ostatků pak až 20 pracovních dní,“ upřesnil Chrástek.

Pro motoristy to bude znamenat prodloužení uzavírky a objízdné trasy a pro investora zvýšení nákladů na stavbu. „Spolupráce s archeology, zajištění i zaplacení archeologického výzkumu je povinností, kterou nám ukládá zákon. Svým povinnostem dostojíme. Stavební práce se na nějaký čas zastaví. Dokončení stavby, které bylo plánováno na polovinu června, se určitě o něco opozdí,“ řekl šéf Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x