Jízda králů. Pořádná jízda pro "královnu matku"

Už se to blíží, už je to za dveřmi. Jízda králů ve Vlčnově, unikátní slavnost zapsaná na listinu nehmotného dědictví Unesco. Napadlo vás někdy, jak prožívá přípravy "královna matka", tedy maminka mladého krále? Je to pohled objektivní, byť poněkud jiný, než na jaký jsou účastníci velké barevné slávy zvyklí.

Sabina Mikulcová pracuje ve vlčnovském Klubu kultury a sportu, tedy v instituci, která jako hybatel dění ve více než třítisícovém Vlčnově má co do činění i se samotnou velkou slávou konanou tradičně poslední květnovou neděli v roce. Paní Sabina je samozřejmě maminkou letošního krále Ondry.

„Už zkraje týdne jsem si vzala v práci volno, s tím jsem musela počítat. Přípravy dávají pořádně zabrat, řekla bych ale, že už je vše nalajnováno a teď musíme hlavně dokonale uklidit, aby se u nás hostům líbilo,“ říká v plné práci.

Hostit Jízdu králů, respektive mít doma „krála“ znamená dobře se připravit na početné hosty. „Jsem původem ze Šardic, víno si přivezu právě odtamtud, koláčky budou od nás, je jich rovná tisícovka. Švestičky na slivovici máme z vlastní zahrádky,“ směje se mladá paní, která se samozřejmě může spolehnout na pomoc okolí, hlavně manžela, který se jinak naplno věnuje folkloru a zpěvu.

„Víte, mít doma krále, je starost i radost. Ondru už asi necháme v pátek doma, omluvím ho ve škole, bude to mít hodně náročné, stejně jako my. Nemyslete, příprav za sebou moc nemá a mimo jiné si bude muset zvyknout na koně. Ten bude od pana Konečného z Milokoště, části Veselí nad Moravou. Určitě vybere koníka klidného, ale já klidná nebudu. Nikdy nemůžete vyloučit, že ho může někdo třeba nevědomky vyplašit,“ dává paní Sabina, najevo napětí i určité obavy.

„Ale můžu říct, že se u Mikulců všichni těší, jasná je i naše podpora z obecní pokladny, schválena je dvacetitisícová částka, která částečně kompenzuje výdaje i přípravy, stejně přispějeme družině chlapců i děvčatům, která se na Jízdě králů podílejí,“ vypočítává starosta Vlčnova Jan Pijáček.

Ten ví stejně jako mnozí další, kteří se po generace na Jízdu králů dali, že Mikulcovi zaslouží pochvalu za dodržování tradic. I za týden nervů, které si právě teď užívá „královna matka.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x