Plachetka "okusil" zlínskou filharmonii i baťovskou kancelář

Kdoví, co by se stalo, kdyby nepřestal hned v deseti letech s hokejem. Figuru má jako Jágr a to je mu teprve třicet. Ale asi je to tak dobře. Adam Plachetka se totiž nezadržitelně dere na světová operní pódia. Ve Zlíně teď charismatický basbarytonista "trénoval" s Filharmonií Bohuslava Martinů, tělesem, které je také na výsluní.

Mohou mít hokej a operní zpěv vůbec něco společného?

Víc, než byste si mysleli, já mám rád obojí a ač vypadá sólový zpěv jako „singlzáležitost“, nikdy nejste na pódiu sám. Spoluhráčů mám často víc než takový Jaromír Jágr. Orchestry jsou i stočlenné a i když mám komorní vystoupení, vždycky musí ladit souhra třeba s tím, kdo mne doprovází u klavíru.

Se zlínskou filharmonií máte „za lubem“ přesně co?

Nejdříve zkoušky a pak dvě, věřím, že skvělá souznění při vystoupení na koncertech v Ostravě a Bojkovicích. Budou 29. a 30. května.

Moravské lokality ale brzy vyměníte za další…

Nejdříve se vrátím do Vídně, kde jsem sólistou Státní opery, pak zase na skok k nám domů a v létě do Salzburku. Samozřejmě kalendář je hodně plný, čeká mne mimo jiné třeba Chicago, ale termíny se plní dlouho dopředu a je tam už v roce 2016 i New York a slavná Metropolitní opera.

Kde nejste úplným nováčkem…

…už jsem měl tu možnost vyzkoušet si letos zkraje roku. Já jsem byl moc spokojený, snad i tamní publikum.

Co znají Newyorčané z Česka kromě Adama Plachetky?

(úsměv) Určitě Jágra, Havla, Haška a naše pivo. A Kanaďané zase Zlíňáka Baťu…

Právě, jsme ve Zlíně, jak se Vám líbilo v baťovské pojízdné kanceláři.

Opravdu paráda. I s pohledem na Zlín. Skvělé, hned mi je do zpěvu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x