Rožnovské muzeum slavilo 90. výročí založení

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Slavnostní setkání při příležitosti 90. výročí založení proběhlo ve čtvrtek 28. května ve Valašském muzeu v přírodě. Události se zúčastnila řada stávajících i bývalých pracovníků muzea a také významní hosté v čele s Ministrem kultury ČR Danielem Hermanem, informoval server Zlin.cz mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Dopoledne proběhla vernisáž výstavy „Muzeum v zákulisí. Vnitřní svět muzea“ autorky Lenky Drápalové.

„Výstava představuje muzeum z jiného úhlu pohledu, než jaký zná drtivá většina návštěvníků z expozičních areálů. Veřejnost v ní zavedeme do skrytého vnitřního světa – do kanceláří, dílen, ateliérů, depozitářů – do zázemí, bez něhož by muzeum nemohlo fungovat. Prostřednictvím této výstavy bychom rádi představili různorodost, krásu, výjimečnost i záludnosti práce v instituci, jakou je Valašské muzeum v přírodě, nejstarší muzeum svého druhu ve střední Evropě,“ uvedla při vernisáži Drápalová.

Poté již následovalo slavnostní shromáždění v Janíkově stodole Dřevěného městečka, která se zaplnila současnými i bývalými zaměstnanci muzea, ale také řadou hostů. Nechyběl mezi nimi ministr kultury Daniel Herman, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman, člen rady Zlínského kraje pro kulturu, církve, památkovou péči a CR Ladislav Kryštof nebo starosta Rožnova Radim Holiš. Do muzea zamířila také řada ředitelů různých muzeí a dalších paměťových institucí z celé České republiky i ze zahraničí.

Součástí slavnostního setkání bylo ocenění pracovníků muzea, kteří v něm pracují více než 15 let. „Rekordmanem v délce pracovního poměru je zvukař a technik Bedřich Chuděj, který v letošním roce zahájil v muzeu svou jednačtyřicátou sezonu,“ řekl mluvčí rožnovské radnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x