Stavba vjezdu do otrokovického areálu Toma získal Cenu hejtmana

ZLÍNSKÝ KRAJ - Nejvyšší letošní ocenění v soutěži Stavba roku 2014 Zlínského kraje, a to Cenu hejtmana, získala stavba vjezdu do areálu Toma Otrokovice. Serveru Zlin.cz to za krajský úřad řekla Jana Bubeníková.

Cenu Grand Prix architekta Pavla Nováka se letos porota rozhodla neudělit, nejvyšším oceněním se tak stala Cena hejtmana.

Letošního 13. ročníku se zúčastnila pouze jedna stavba v kategorii Domy pro bydlení a stejně slabá účast byla také v kategorii Rodinné domy. „Loňský rok nebyl pro stavebnictví ani v našem regionu úspěšný, projevilo se to zejména v bytové výstavbě. V předcházejícím ročníku soutěžilo v kategorii domy pro bydlení pět staveb a rodinných domů sedm. Letos v každé kategorii po jedné stavbě,“ podotkla Bubeníková.

Celkem porota hodnotila 42 přihlášených staveb. Nejvíce staveb bylo tradičně v kategorii Stavby občanské vybavenosti, a to 14. Průmyslových a zemědělských staveb bylo osm, do kategorie Dopravní, inženýrské a ekologické stavby se přihlásilo šest staveb, v kategorii Realizace rozvojových projektů měst a obcí bylo sedm staveb a v kategorii Stavby realizované mimo území Zlínského kraje pak pět staveb.

Cenu hejtmana získala na doporučení členů odborné komise stavba realizace vjezdu do průmyslového areálu Toma v Otrokovicích. „Poděkování patří všem stavbařům, kteří se na realizaci této pro město velmi důležité stavbě podíleli. Nový vjezd do průmyslového areálu společnosti Toma pomohl odlehčit dopravní situaci ve městě. Stavba byla realizována za extrémně složitých stavebních a časových podmínek při téměř trvalém provozu na velmi důležitém železničním koridoru. Navzdory všem složitým podmínkám, stavbaři ji provedli ve vynikající kvalitě,“ poznamenal hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Mezi Stavbami občanské vybavenosti si nejlépe vedly Centrální objekty Uherskohradišťské nemocnice, v kategorii Rodinných domů si cenu odnesl rodinný dvojdomek ve zlínské části Prštné, v Průmyslových a zemědělských stavbách porotu nejvíce zaujala výrobní hala a vývojové centrum LISS v Rožnově pod Radhoštěm. V kategorii Realizace rozvojových projektů měst a obcí dosáhla na hlavní cenu revitalizace parku Komenského ve Zlíně a mezi Stavbami realizovanými mimo území Zlínského kraje si nejlépe vedl Národní ústav duševního zdraví – Mezinárodní centrum klinického výzkumu v neuropsychiatrii, Klecany. Kromě hlavních cen udělila porota i řadu čestných uznání.

Součástí soutěže je pravidelně také klání studentů středních škol se stavebním zaměřením. Soutěží o Studentskou práci roku. Letos zvítězil Vlastmil Pelčák ze SPŠ Zlín před Tomášem Krahulou také ze zlínské průmyslovky. Třetí místo patří Josefu Mannovi ze SOŠG Staré Město. Finanční ocenění získali také Jakub Šimurda ze SPŠ Valašské Meziříčí, Lukáš Štipčák ze SOŠG Staré Město a Jiří Veselý ze SPŠ Zlín.

Finanční odměnu získali také učni stavebních oborů, kteří loni úspěšně reprezentovali Zlínský kraj ve svých oborech, a to Jiří Válek a Patrik Beránek ze SPŠ Valašské Meziříčí (obor truhlář), Martin Hrbáč a Jan Řehák ze SOU Uherský Brod (obor instalatér) a Adam Jakub ze SOŠ J. Sousedíka Vsetín (obor instalatér).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x