Pěstounka hovořila s lidmi ve Valašských Kloboukách o zkušenostech z péče

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Matka sedmi vlastních dětí a dvou dětí svěřených do pěstounské péče debatovala ve Valašských Kloboukách s lidmi na téma pěstounské péče. Do debaty se zapojil i sociální odbor radnice, ale i rodiče a zájemci o pěstounskou péči, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí valašskokloboucké radnice Sandra Novotná Kollerová.

Všichni měli při besedě možnost dotazovat se na vlastní zkušenosti a pocity pěstounky. „Mohli se ptát na motivaci, splněné i nesplněné představy, starosti s dětmi, ale i hezké zážitky, které přijaté děti přinášejí,“ sdělila sociální pracovnice Jana Surmařová.

Pěstounka mluvila i o komplikacích. „Řekla, že výkon této péče je někdy skutečně obtížný. Protože je ale motivací celé její rodiny snaha pomoct dítěti v nesnázích, a nikoliv uspokojení vlastních potřeb, neváhali by a šli do pěstounské péče znovu,“ dodala Surmařová.

Aby bylo pěstounství co nejpřirozenější, pomáhá rodinám celé spektrum organizací. „Poskytují podpůrné služby jako vzdělávací semináře, psychologické poradenství, odlehčovací péči, víkendová setkání a další,“ sdělila Novotná Kollerová.

Podpora je důležitá. „Bez zmíněné odborné pomoci by rodiny zvládaly výchovu přijatých dětí daleko obtížněji. Pěstounka ale všechny podpořila, aby se toho nebáli, protože se v dané situaci nikdo neocitne osamocený. Nelze dát sice záruku, že bude vše ideální, ale spolu s odborníky lze problémy podchytit v začátku a efektivně je řešit,“ uzavřela Surmařová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x