Tvrz v Kurovicích na Holešovsku pořádá tradiční Historické dny

KUROVICE - Na tvrzi v Kurovicích na Holešovsku se o víkendu 6. a 7. června uskuteční Historické dny. Serveru Zlin.cz to uvedl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Připravené budou mimořádné prohlídky tvrze, cyklus odborných přednášek, šermířská soutěž, tanec či ukázky historických řemesel. A k tomu všemu bude hrát historická hudba. „Lidé budou mít mimořádnou možnost navštívit tuto unikátní architektonickou památku,“ konstatovala Dagmar Šnajdarová z kroměřížského Národního památkového ústavu, který s tvrzí spolupracuje.

Přednášek s historickou tematikou bude celkem pět. Jedna přinese nejnovější poznatky o tvrzi Kurovice, další bude pojednávat o nových zjištěních týkajících se hradu Lukova, další přednáška bude na téma vývoje plátových zbraní na přelomu 14. a 15. století a poslední dvě přednášky se budou týkat módy. Hanka Polášková bude mluvit o ženském rokokovém oděvu z roku 1780 a Martina Hřibová pak o módě quattrocento ve Florencii v období 2. poloviny 15. století.

Tvrz Kurovice na Holešovsku, zmiňovaná již v roce 1275, náleží z architektonického hlediska k nejvýznamnějším sídlům nižší šlechty na Moravě. Je unikátní především díky dochovanému středověkému zdivu v samotném jádru tvrze. Za pozornost také stojí kamenická výzdoba v interiérech a zcela zřejmá stopa přestaveb jednotlivých slohů od středověku přes renesanci až po baroko. Kolem samotné budovy se z části dochovalo opevnění.

Vstupné na Historické dny stojí pro dospělé 60 korun, děti zaplatí polovinu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x