Zlínský hokejista Lukáš Buchta: parádní úspěch za velkou louží

Šikovný kluk. Měří pomalu k metru devadesát. Na kšiltovce zezadu americké symboly, nepřehlédnete ho. A když si s ním domluvíte schůzku, poznáte ho hned. V parném dopoledni by mohl odpočívat. Kdepak. Lukáš Buchta, další produkt zlínské hokejové líhně, je momentálně doma, vyhrál nejprestižnější americkou juniorskou ligu USHL, ale rozhodně nezahálí.

Zrovna si dal do těla v posilovně, odpoledne půjde na suchou přípravu s juniory. Ze Zlína odešel před sezónou do Spojených států do týmu Sioux Falls Stampede. A hned vyhrál za mořem hodně ceněný Clark cup pro nejlepší juniorský tým. Navíc patřil jednoznačně k hlavním oporám.

„Teď ale měním klub, budu hrát univerzitní soutěž, je to zase další krok. Udělal jsem docela náročné testy, dostal se na univerzitu Nebraska-Omaha a budu se těšit na stipendium,“ říká sympatický urostlý kluk na zlínském náměstí. Studovat bude obor byznys a management.

Má samozřejmě vzory a má stejně tak cíle. „Moc se mi líbí obránce Eric Karlsson z Ottawy, fandím odmalička Jaromíru Jágrovi. Líbí se mi Florida Panthers, třeba se tam jednou potkáme,“ říká bez ostychu a jasně dává najevo, jaký je jeho hlavní cíl.

Ale samozřejmě vše postupně. Univerzitní liga má svou kvalitu, prosadit se nebude lehké, ale Lukáš má pro strach uděláno. Vůbec jako první Čech držel nad hlavou prestižní juniorský Clark cup, dobře ví, že se musí rvát dál.

Ale myšlenky má i ve Zlíně. „Musím zpětně moc poděkovat lidem ze zlínského Gymnázia TGM, měl jsem individuální plán, vycházeli mi hodně vstříc. I oni spolu s trenéry a zlínskými spoluhráči mají podíl na mém úspěchu,“ nezapomíná Lukáš na to, kde bral hokejové zkušenosti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x