Valašskomeziříčská radnice se pustí do likvidace křídlatky

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčská radnice se rozhodla pustit do boje s křídlatkou. Tato nepůvodní invazivní rostlina zapleveluje nejen svah pod zámkem Žerotínů či okolí řeky Bečvy, ale také zahrady, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Renata Votrubová.

Radnice chce plevel postupně likvidovat a zamezit tak nekontrolovatelnému šíření křídlatky na území města.

V poslední době bylo na katastru města Valašského Meziříčí zjištěno několik míst s výskytem křídlatky. Ta nejenže ničí asfaltový povrch, kterým si dokáže prorazit cestu, ale také brání ve výhledu cyklistům a výletníkům. „Křídlatka se velmi rychle šíří, způsobuje erozi, omezuje růst ostatních rostlin a její likvidace je časově i finančně náročná,“ poznamenal Petr Křístek ze správy zeleně odboru komunálních služeb meziříčské radnice.

Ve městě v současné době bylo zaznamenáno několik menších ohnisek výskytu, která budou postupně likvidována. Mezi tato místa pak patří například svah pod kulturním zařízením města. „Mechanická likvidace je neúčinná. Rostlinu proto zničíme chemicky pomocí listového herbicidu Roundup Biaktiv, který lze používat i v blízkosti vodních toků a je šetrný k životnímu prostředí,“ upřesnil Křístek.

K zamezení dalšího šíření na katastru města bude proveden chemický postřik ve dvou etapách. První etapa potrvá do konce června, druhá bude provedena v září, a to vždy u dospělých rostlin těsně před jejich vysemeněním. „Jedná se o okamžik, kdy má herbicid nejlepší podmínky k proniknutí do všech částí rostliny. Je tedy velmi důležité, aby před provedením postřiku nikdo křídlatku neposekal či jinak neodstranil její nadzemní část. Je pravděpodobné, že v tu dobu může křídlatka měřit i přes dva metry. Po postřiku rostlina zvadne a její zbytky odstranáme,“ popsla postup likvidace Křístek.

Aby byla likvidace křídlatky co nejúčinnější, rozhodla se radnice oslovit i majitele soukromých pozemků, na kterých se křídlatka vyskytuje. „Chtěli bychom získat přehled o velikosti těchto ploch. Následně se dohodneme, jak budeme dále postupovat. Likvidace křídlatky má smysl jen tehdy, pokud se uskuteční na co největší ploše,“ doplnil místostarosta města Josef Vrátník.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x