Meziříčí se zaměřilo na čistotu a úpravu zeleně

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ -  Valašské Meziříčí se pustilo do obnovy a údržby zeleně. Město tak průběžně rekonstruuje starou zeleň, informovala server Zlin.cz mluvčí tamní radnice Renata Votrubová.

Radnice se zaměří hlavně na kruhové křižovatky či zarostlé okrasné záhony. Dojde také k vyčištění chodníků od plevele či revitalizaci parku Žerotínů. Aktuálně probíhá druhé sečení travnatých ploch.

„Do údržby těchto míst se v posledních letech příliš neinvestovalo. Vzhledem k tomu, že ani my nemáme v rozpočtu přebytečné finance, rozhodli jsme se město zkrášlit s minimem prostředků. Chtěli bychom, aby město bylo plné zeleně i záhonů a vypadalo pěkně,“ sdělila místostarostka města Yvona Wojaczková.

Radnice chce proto využít kapacit společnosti Městské lesy a zeleň. „K dispozici má skleníky plné květin a díky dobrému hospodaření také prostředky, které může městu vrátit. Proto jsme jí nevzhledné záhony pronajali, aby se starala o jejich údržbu. Z úřadu práce chceme navíc získat dotace na zaměstnání dalších pracovníků, kteří by se o zeleň starali,“ pokračovala místostarostka s tím, že chce jednat o spolupráci také se zahradnickým oborem na místní střední škole pro sluchově postižené a s jednotlivými zahradnictvími.

„Prostřednictvím upravených květinových záhonů ve městě by totiž mohli prezentovat svou práci. Už jsem také oslovila jednu místní firmu, která navrhuje podobu středových ostrůvků křižovatek u Panáčka a autobusového nádraží. Nejen, že zkrášlí veřejný prostor, ale získá tak i místo k reklamě,“ dodala Wojaczková .

Meziříčská radnice se také stará o travnaté plochy. „Sekání trávy na městských pozemcích ve Valašském Meziříčí bylo v letošním roce zahájeno v květnu. Radnice plánuje provést čtyři seče travnatých ploch. Vše ale záleží na počasí,“ sdělil vedoucí odboru komunálních služeb meziříčské radnice Václav Chajdrna.

Tím ale snaha vedení města o zelenější Valašské Meziříčí nekončí. V plánu je totiž nejen vyčištění chodníků od plevele, ale také revitalizace parku Žerotínů pod zámkem, úprava prvního zámeckého nádvoří, nábřeží Bečvy či proluky na ulici Masarykova.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x