Uherskobrodská radnice představila vítězný návrh studie na vybudování pietního místa u restaurace Družba

UHERSKÝ BROD - Uherskobrodská radnice už představila vítězný návrh architektonické studie, která řeší vytvoření pietního místa u restaurace Družba. Jak serveru Zlin.cz uvedla za uherskobrodskou radnici Markéta Švehlíková, do veřejné zakázky se přihlásily celkem čtyři návrhy.

Jedna studie byla od autora z Uherského Brodu, jedna z Uherského Hradiště, třetí návrh přišel ze Slovenska a vítězem se stala pražská společnost architekta Petra Brožka.

„Při návrhu pietního místa jsme se snažili vyhnout vytvoření pompézního artefaktu. Místo umístění konkrétního objektu (socha, kašna, kříž) jsme se rozhodli místo řešit pouze drobnou architektonickou úpravou povrchů před budovou restaurace,“ objasnil koncept řešení Petr Brožek.

Pietní místo bude mít tvar nepravidelného oválu symbolizujícího koloběh života, cyklické a opakující se příběhy a události. Plocha oválu bude zatravněna a jeho terén navýšen do tvaru mírného kopečku. Navýšení terénu bude napovídat, že se v místě něco událo, že zde není jen obyčejný trávník.

Travnatou plochu přeruší cesta spojující přechod pro chodce a vchod do budovy Družby. Cesta ovál přeruší a vytvoří v něm zářez jako symboliku výrazné události, která koloběh některých životů narušila a vytvořila jizvu, ztrátu.

Návrh počítá s odstraněním dosavadních tůjí, naopak by zde měly zůstat dvě vzrostlé borovice, které by měl doplnit nový listnatý strom na menší části oválu.

Pietní místo má připomínat tragickou událost z 24. února, kdy místní muž postřílel v podniku osm lidí, jednu ženu vážně zranil a nakonec obrátil zbraň proti sobě.

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’24878′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1060‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚24878‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x