Zlínská zoo pomůže poškozené zoo v Tbilisi

ZLÍN - Zlínská zoo se zapojí do pomoci Zoo Tbilisi, kterou ze soboty na neděli těžce poškodila blesková povodeň. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Prezident Unie českých a slovenských zoologických zahrad a ředitel pražské zoo Miroslav Bobek hned v neděli kontaktoval ředitele zlínské zoo Romana Horského a ostatní členy Unie. Vzhledem k mimořádné vážnosti situace v tbiliské zoo se okamžitě dohodli na dalším postupu a na co nejrychlejším vyslání týmu odborníků z českých zoo. Členem týmu, který vede právě pražská zoo, je i Roman Vrzal ze Zlína. Celý tým odletěl do Tbilisi v pondělí večer. Podle situace přímo na místě bude zvážena délka pobytu a také možnost případné obměny týmu.

„Neváhali jsme ani minutu. Sami jsme obdobnou situaci, i když ne v tak rozsáhlém měřítku, zažili před několika lety. V roce 1997, 2002 a 2010 jsme se potýkali s následky ničivých povodní, zoo jsme dokonce museli i na pár dnů uzavřít. Vím, jak nesmírně důležitá a vítaná byla pro nás každá nabídnutá pomoc. Stejně tak jsme v minulosti pomáhali pražské zoo a poskytli přechodný domov zvířatům, kterým povodeň poškodila nebo úplně zničila ubikace. Povodně jsou totiž doslova noční můrou snad každého ředitele, nikdy nevíte, jestli třeba neudeří právě ve vaší zoo. I když uděláte sebelepší opatření a zajištění, příroda může překvapit,“ uvedl Roman Horský, ředitel zlínské zoo.

Zoo Tbilisi požádala především o pomoc kvalifikovaných pracovníků, Unie českých a slovenských zoologických zahrad připravuje i uspořádání finanční sbírky. „V první fázi budou opravdu zapotřebí především odborní pracovníci. V případě kolegy Roman Vrzala se jedná o dlouholetého zaměstnance zoo, který má cenné zkušenosti s chovem exotických zvířat. Navíc patří do okruhu pracovníků, které preventivně očkujeme proti žloutence,“ doplnil ředitel Horský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x