Vsetínská nemocnice otevře Zdravou kancelář a představí obří maketu střeva

VSETÍN - Vsetínská nemocnice pořádá v pátek 19. června už druhý Den s Vaší nemocnicí. Lidé budou moci využít zajímavých nabídek různých nemocničních oddělení, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Na programu bude například prohlídka pracovišť, ale i preventivní vyšetření, ukázky první pomoci s možností nácviku a mnoho dalšího. Akce začíná v devět hodin a potrvá do 15 hodin.

V dopoledních hodinách si mohou zájemci přijít změřit množství cukru v těle (glykémie na lačno), prohlédnout si audiologickou komoru pro speciální vyšetření sluchu nebo EEG pracoviště. Otevřena bude také poradna péče o chronické rány. Od 10. hodiny pak bude oddělení tuberkulózy a respiračních nemocí provádět zájemcům spirometrické vyšetření.

Od devíti do 15 hodin bude k dispozici vyšetření množství tuku v těle (BMI) nebo kontrola správné hygieny rukou s pomocí UV lampy. Zájemci si mohou prohlédnout porodní sál – pokud provoz na oddělení dovolí, ale také zázemí pro dárce krve. Nejzajímavější novinkou letošního ročníku bude obří nafukovací maketa tlustého střeva. „Modelem se dá procházet jako tunelem, návštěvníci uvidí nejen zdravou sliznici, ale také choroby, které tlusté střevo nejčastěji postihují. Vsetín se připojí ke StřevoTour, které se zaměřuje na poskytování informací o možnostech včasného záchytu tohoto onemocnění,“ upřesnila Plačková.

Druhou zajímavou novinkou bude stanoviště nazvané Zdravá kancelář, kde se zájemci dozvědí, jakých chyb se vyvarovat, aby je při práci v kanceláři nebolela záda. Připraven je i nácvik nordic walkingu.

Součástí akce bude také přednáška o dárcovství kostní dřeně, která začne ve 12 a ve 13 hodin v nemocniční knihovně. „A účast nám potvrdila i kořenářka, takže budeme mít v areálu i stánek s bylinkami a kořením. Stejně jako vloni budeme mít dopoledne uprostřed areálu rovněž férovou kavárnu,“ uzavřela Plačková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x