Lidé ve Valašských Kloboukách loni vytřídili 13 tun elektrozařízení

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Sběrný dvůr ve Valašských Kloboukách loni převzal od občanů k odborné recyklaci 307 televizí, 120 počítačových monitorů a dalších 5,7 tun drobných elektrospotřebičů. Celkem to bylo 13 tun, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Lidé podle ní díky třídění prokázali šetrnost vůči životnímu prostředí a také se zasloužili o významnou úsporu energií, vody i primárních surovin. „Elektrické spotřebiče recykluje společnost Asekol, která nám ve svém vyúčtování přesně vyčísluje, jak jsme odevzdáváním vysloužilých zařízení ušetřili přírodní zdroje,“ uvedla referentka odboru životního prostředí Leona Vlčková.

Valašskokloboučtí odevzdali tolik elektronických zařízení, která představují úsporu 204 megawatthodin elektřiny, 11 tisíc litrů ropy, 866 kubíků vody a 6,8 tun primárních surovin. „Tím se podařilo i snížit emise skleníkových plynů a produkci nebezpečných odpadů,“ dodala Vlčková.

Společnost Asekol při odborném výpočtu vychází ze studie životního cyklu výrobku, která zohledňuje jeho sběr, dopravu a zpracování až do okamžiku finální recyklace jednotlivých frakcí vyřazených spotřebičů do nového produktu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x