Vsetínské městské firmy budou pod větší kontrolou

VSETÍN - Vedení vsetínské radnice chce mít aktuální přehled o ekonomických výsledcích městských firem a organizací, jimž poskytuje ze svého rozpočtu nejvyšší finanční příspěvky na provoz. Vznikl proto nový systém monitoringu výsledků hospodaření, server Zlin.cz o tom informoval za vsetínskou radnici Jiří Žůrek.

Nový monitorovací systém je vždy čtvrtletně či pololetně aktualizován a radnice tak má pravidelné informace o hospodářských výsledcích městem založených či zřízených společností.

Z městského rozpočtu plynou do společností, jejichž je město zřizovatelem či zakladatelem, nemalé částky v celkovém objemu desítek milionů korun ročně. Vedení radnice proto chce mít co nejaktuálnější přehled o jejich ekonomické kondici. „Nový systém umožňuje vedení města on-line přístup k datům dokumentujícím stav hospodaření, tedy například k ekonomickým rozvahám, výsledovkým a dalším ukazatelům finančního zdraví společností,“ uvedl místostarosta Tomáš Pifka, který spolu s manažerem kvality a řízení lidských zdrojů Pavlem Pelcem na vývoji systému spolupracoval.

Systém je prozatím aplikován na deset společností, a to Technické služby města Vsetína, Alcedo – středisko volného času Vsetín, Masarykovu veřejnou knihovnu Vsetín, Městské lesy Vsetín, Dům kultury Vsetín, Technické služby Vsetín, Vsetínskou sportovní, TV Beskyd, Azylový dům pro ženy a matky s dětmi, a Agenturu pro ekonomický rozvoj Vsetínska.

První čísla zařazená do monitoringu jsou z konce let 2013 a 2014, a to pro možnost meziročního srovnání. Data nyní budou aktuálně doplňována ve čtvrtletních či pololetních intervalech, aby bylo možné sledovat ekonomické trendy. Nejnověji byla databáze doplněna o ekonomické údaje za první čtvrtletí 2015. „U žádné z organizací jsme zatím nezjistili žádný zásadní propad v meziročním hospodaření,“ uvedl k prvním výsledkům Pavel Pelc s tím, že pokud by k závažnějším negativním změnám došlo, vedení města nyní bude moci operativněji zasáhnout.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x