První fairtradové gymnázium v Česku je v Uherském Brodě

UHERSKÝ BROD - Gymnázium v Uherském Brodě převzalo titul Fairtradová škola, jde o vůbec první české gymnázium, které toto ocenění získalo. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Elen Sladká.

Během slavnostní akce studenti symbolicky vysadili fairtradový baobab.

Myšlenka systematicky podporovat fair trade se na Gymnáziu J. A. Komenského zrodila loni v listopadu, kdy se studenti druhého ročníku zúčastnili přednášky o fair trade. Na škole vznikla místní řídicí skupina a ředitel Jaroslav Krpal podepsal Deklaraci podpory fair trade.

Pro získání titulu musela škola splnit pět kritérií kampaně: oficiálně deklaruje podporu fair trade, na škole působí řídicí skupina, která koordinuje kampaň, studenti si zde mohou zakoupit fairtradové výrobky, v rámci výuky se věnují tématům globálního rozvojového vzdělávání včetně fair trade a škola pořádá osvětové akce pro veřejnost.

Titul Fairtradová škola nesou po celém světě další stovky stejně aktivně jednajících škol. V Česku jich je nyní spolu s uherskobrodským gymnáziem 14 – dvě fakulty, pět středních škol a sedm základních. Nejvíce Fairtradových škol je ve Zlínském kraji, kde titul doposud získala kromě také Střední škola hotelová a služeb Kroměříž a tři základní školy, dvě ve Vsetíně a jedna v Rožnově pod Radhoštěm.

„Mám velkou radost, že právě naši studenti si uvědomují důležitost společenské odpovědnosti a svými činy můžou jít příkladem dalším kamarádům. Naše škola iniciativu fair trade velmi podporuje a snažíme se problematiku dostat také do povědomí veřejnosti. Oceňujeme i přístup radnice Uherského Brodu, která naši iniciativu podporuje od počátku,“ řekla při přebírání ocenění profesorka uherskobrodského gymnázia Martina Lančaričová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x