Bystřici roztančí festival Na rynku, tentokrát i s desetibojem

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM – Mezinárodní folklorní festival Na rynku v Bystřici začne v Bystřici pod Hostýnem v pátek 3.července. Server Zlin.cz o něm informovala jeho pořadatelka Alžběta Vejrostová.

Barevný rej krojů, temperamentních tanců a veselých písní odstartuje prázdniny v podhostýnském regionu. X. Mezinárodní folklorní festival Na rynku v Bystřici nese podtitul Valašský desetiboj: Přijďte fandit fokloru!

Valašský soubor Rusava z Bystřice pod Hostýnem, pořadatel tohoto festivalu, připravil na začátku července pro návštěvníky města pestrou podívanou. Na bystřickém náměstí se představí více než desítka zahraničních a tuzemských folklorních souborů.

„Těšit se mohou lidé na soubory z Chorvatska, Rumunska, Polska a Belgie, ale také například na Vizovjánek z Vizovic, Oldšavu z Uherského Brodu, dále pak na Górole z Mostů u Jablunkova nebo Ondřejnicu ze Staré vsi nad Ondřejnicí,“ vyjmenoval hlavní hosty festivalu jeho prezident Petr Stanovský.

Třídenní festival začne v pátek vystoupením zahraničních souborů a slavnostním hudebním pořadem, v jehož rámci oblíbená cimbálová muzika Bukovinka pokřtí své třetí samostatné CD a oslaví dvacáté narozeniny.

„Nové CD Nad Hostýnem slunko svítí je tentokrát poněkud jiné – je záhorské, přestože se Bukovinka považuje za muziku valašskou již od svého založení,“ upozornila umělecká vedoucí muziky Kateřina Kovaříková. Záhoří, oblast mezi Hostýnem, Přerovem a Hranicemi, tvoří plynulý přechod mezi Valašskem a Hanou. „Písněmi se vine láska. Mateřská v ukolébavce, láska k přírodě v halekačkách, láska milostná v dívčích písních. Nechybí ani rozvernost a nadsázka v písních sedláckých. Pivo a škádlení mezi muži a ženami jsou kořením života. S nimi kontrastují posvátné písně opěvující Hostýn a Pannu Marii Hostýnskou,“ přiblížila novou nahrávku muziky klarinetistka Markéta Hnilicová. Na bystřickém zámeckém nádvoří pak ještě od devíti hodin večer bude koncertovat nadžánrová brněnská kapela Cimbal Classic Katky a Dalibora Štruncových.

Hlavní festivalový den pak odstartují dětské soubory, odpoledne si návštěvníci vychutnají krojovaný průvod městem a lidový jarmark, hlavní pořad festivalu, v němž se představí desítka atraktivních souborů, a především večerní taneční dílnu. „Kdo z návštěvníků vydrží až do konce, může si při večerní taneční zábavě vyzkoušet typické tance z krajů našich zahraničních hostů, stejně jako krásné moravské lidové tance. A protože letos máme festival jubilejní, připravuje i náš soubor Rusava pro návštěvníky pár veselých předpůlnočních překvapení,“ láká Petr Stanovský.

V Bystřici se letos fanoušci lidových písniček a tanců sejdou už podesáté a kulaté jubileum si zaslouží něco navíc. „Celý letošní festival se nám točí kolem čísla deset, a proto jsme se rozhodli, že v hlavním pořadu naše hosty vyzveme k takovému malému Valašskému desetiboji. Snad se nakonec třeba hosté z Chorvatska neukážou jako větší Valaši než naši ogaři,“ dodal se smíchem jeden z uměleckých vedoucích souboru Rusava Jakub Stanovský a dodal: „Chystáme i další překvapení. Ta ale samozřejmě zatím neprozradím.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x