Ve Zlíně začala fungovat unikátní ruční kovárna

ZLÍN - Zlínská Kovárna VIVA slavnostně zprovoznila kovárnu pro ruční kování. Novému zařízení v prostorách 73. budovy baťovského areálu požehnal podle staré kovářské tradice evangelický farář, informovala server Zlin.cz mluvčí kovárny Kateřina Martykánová.

Kovárna VIVA patří k předním českým průmyslovým kovárnám a při výrobě technologicky náročných zápustkových výkovků používala dosud výhradně těžkou strojovou techniku. Nyní v rámci svého provozu vybudovala i ruční kovárnu. Ta je vybavena tradičním způsobem tzn. zařízením odpovídajícím první polovině 20. století, které bylo v té době v kovárnách běžné. „Stroje pocházejí většinou ze staré kovárny v Luběnici a byly postupně repasovány,“ uvedl finanční ředitel Petr Kročil s tím, že kovárna nemá ještě finální podobu. „Její vybavení bude průběžně doplňováno o další zařízení,“ dodal ředitel.

Ruční kovárnu se společnost chystá využít k výrobě drobných nástrojů do Kovárny Viva, ale také k ukázkám ručního kování během různých akcí pro veřejnost, jako jsou Dny řemesel. Kromě toho se v ní budou školit studenti a učni.

„Spolupracujeme se středními odbornými školami a každoročně u nás máme na praxi dvě desítky studentů, kteří si právě ručním kováním zdokonalují své praktické zkušenosti,“upřesnil Kročil.

Nové kovárně požehnal zlínský farář Českobratrské církve evangelické Petr Pivoňka. „Aby zde mistrům kovářům i učňům šla práce dobře od ruky, navazujeme na staré tradice a vracíme se ke kořenům našich předků, kteří běžně tímto obřadem otvírali každou novou kovárnu,“ vysvětlil Kročil.

Kovárna Viva zaměstnává v současnosti ve Zlíně 370 pracovníků. Vyvíjí a vyrábí například bezpečnostní díly pro BMW, Daimler, Scanii, ZF Group, Poclain Hydraulics, Linde, a další významné firmy. Sídlí v místě původních strojíren ZPS Zlín v bývalém baťovském areálu a společně s několika dalšími firmami dlouhodobě usiluje o rozvoj a zachování průmyslové výroby na Zlínsku a udržování baťovských tradic.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x