Velehrad zaplní davy lidí, začínají zde Dny lidí dobré vůle

VELEHRAD - Na Velehradě začínají v sobotu dvoudenní Dny lidí dobré vůle, obec už tradičně očekává tisíce návštěvníků. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí kraje Renata Škrobálková.

DNy lidí dobré vůle jsou už tradičními oslavami státního svátku Dne slovanských věrozvěstů a nabídnou bohatý program kulturních, vzdělávacích i zábavně zaměřených aktivit pro široké spektrum návštěvníků, zejména pro mládež a rodiny s dětmi. Vrcholem oslav pak bude nedělní národní pouť k uctění památky sv. Cyrila a Metoděje, hlavních patronů Moravy a spolupatronů Evropy.

Dny lidí dobré vůle se konají pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka a olomouckého arcibiskupa Mons. Jana Graubnera. Akci pořádá Arcibiskupství olomoucké ve spolupráci se Zlínským krajem, obcí Velehrad a  Ministerstvem kultury České republiky.

„Památka patronů Moravy, svatých Cyrila a Metoděje, stejně jako šestisté výročí upálení Mistra Jana Husa, které si během nadcházejících státních svátků připomeneme, je příležitostí zamyslet se nad historií našeho národa a nad hodnotami, které tyto velké postavy našich dějin ztělesňují. V souvislosti s tím, co se děje v současném světě, bychom si měli uvědomit, že Evropa, která vyrostla na křesťanských kořenech, si svou ´velkorysostí´ zadělává na velké problémy, nebude-li své vlastní kořeny zachovávat v úctě,“ řekl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, který se části programu osobně zúčastní.

Všichni, kdo letos na Velehrad přijedou, mohou využít rozmanité programové nabídky. Tak například pro mladé je v sobotu na hřišti před základní školou připravena série koncertů, her a soutěží ve speciálním programu Mladí fandí Velehradu, kde mimo mnoha jiných interpretů vystoupí například slovenská skupina No Name nebo rapper Majk Spirit.

V sobotu večer se před bazilikou bude konat koncert, v němž své umění předvedou Jiří Pavlica a Hradišťan, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod vedením šéfdirigenta Stanislava Vavřínka, Řecký pravoslavný pěvecký sbor, Pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad a další vystupující. Výtěžek z koncertu, který bude živě přenášet Česká televize a Český rozhlas Dvojka, bude určen na podporu charitativních projektů Salesiánského střediska mládeže České Budějovice, Naděje Brno a Nadačního fondu Aduvare.

V prostorách baziliky  se bude v sobotu až do nočních hodin konat duchovní program, připravený církevními komunitami.

V neděli 5. července oslavy státního svátku k uctění sv. Cyrila a Metoděje vyvrcholí na nádvoří před bazilikou slavnostní poutní mší svatou, kterou bude celebrovat Mons. Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský. Promluvu přednese Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský. Tuto bohoslužbu, která začíná v 10.30 hodin, budou živě přenášet veřejnoprávní média – Česká televize a Český rozhlas Praha.

Po oba dny bude na Velehrad zajištěna kyvadlová doprava.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x