V Uherskohradišťské nemocnici stoupá počet porodů

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Počet porodů v Uherskohradišťské nemocnici stoupá. Za letošní první pololetí se narodilo 596 dětí, zatímco loni to za stejnou dobu bylo 580, informovala server Zlin.cz mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Do 30. června se letos narodilo 280 děvčat a 316 chlapců. „Z toho bylo devět dvojčat,“ uvedla Lipovská. Podle ní je zajímavostí, že má Uherskohradišťská nemocnice nejnižší počet císařských řezů v kraji, a to 16,1 procent. „Podle odborníků je to určitým ukazatelem přístupu k porodům, ke sledování rodiček a k porodnickému umění vést většinu porodů přirozeným způsobem,“ uvedla Lipovská.

Porodnicko-gynekologické oddělení nemocnice nabízí kromě klasického porodu také možnosti alternativních přístupů. „Budoucí maminky si mohou vybrat porod ve vaně, na žíněnce, za použití míče a stoličky. V nabídce nechybí ani aromaterapie nebo spinální anestezie, vše podle přání rodičky a jejího zdravotního stavu,“ řekl primář porodního oddělení Jiří Březina.

Sám je odpůrcem domácích porodů. „I normálně probíhající porod se může během několika vteřin změnit v drama, pro které má porodnice zajištěné zázemí,“ dodal Březina.

I přesto dochází v ČR ročně zhruba k deseti úmrtím rodiček při porodu, aniž by někdo něco zanedbal nebo zavinil. „Proto je porod v domácnosti zbytečným rizikem. Pokud některé rodičce nevyhovuje nemocniční režim, může náš navštívit, prohlédnout si oddělení a konzultovat svůj pohled s porodními asistentkami nebo lékaři,“ dodal Březina.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x