Nejlepší sýr pochází z Rožnova

VELKÉ KARLOVICE - Během tradiční Soutěže o nejlepší sýr, která se konala ve Velkých Karlovicích, ochutnali porotci rekordních 61 vzorků. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Porota, v níž jako host zasedla také herečka Kristýna Janáčková, hodnotila sýry anonymně. Jako nejlepší vybrala zrající kravský sýr z Bio farmy Horut z Rožnova pod Radhoštěm. U návštěvníků pak měl největší ohlas ovčí uzený sýr z Farmy Ondruchovi z Valašské Bystřice.

Zájem o soutěž stále roste, tradičně ji navštíví několik set lidí. Letos se konal pátý ročník. „Je vidět, že téma domácích sýrů a obecně regionálních potravin je dnes velmi aktuální. Mnozí hosté s výrobci diskutovali, zajímali se, brali si na ně kontakt. To nás velmi těší, protože motivem soutěže je právě podpora regionálních výrobců. Soutěžící pocházejí jak z řad farmářů, tak i drobných zemědělců, kteří vyrábějí spíš jen pro sebe či známé,“ dodala vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Mezi soutěžními vzorky převládaly různé druhy kravských sýrů, nechyběly ale ani ovčí a kozí. „Objevily se i novinky, třeba sýr s kořením Cajun, s konopným semínkem nebo s medvědím česnekem,“ doplnila Vašutová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x