V Meziříčí se zaměřili na řešení drogové problematiky

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Jak může radnice bojovat s drogovou scénou ve městě a je Valašské Meziříčí drogovým rájem? I tyto otázky se řešily na pracovní schůzce, kterou svolal starosta Meziříčí Robert Stržínek, informovala server Zlin.cz mluvčí meziříčské radnice Renata Votrubová.

Kromě lidí z radnice se schůzky zúčastnili také zástupci republikové i městské policie, vsetínské neziskové organizace Agarta, meziříčské Střední průmyslové školy stavební, odboru sociálních věcí a oddělení rozvoje města při městském úřadu. „Konkrétně se řešil aktuální počet narkomanů na území města, hovořilo se také o drogové problematice na středních školách a protidrogové prevenci,“ přiblížila Votrubová.

V úvodu pracovního jednání vystoupila Markéta Hlavicová z Agarty. Ve své řeči upozornila na nárůst počtu vyměněných injekčních stříkaček za prvních šest měsíců letošního roku. „Ve srovnání s první polovinou roku 2014 je nárůst o 83,7 procent. V roce 2014 Terénní programy vyměnily ve Valašském Meziříčí 5 890 injekčních stříkaček. Nyní je za pouhého půl roku vyměněno 5 279 injekčních stříkaček. Jedním z důvodu může být nárůst počtu klientů či působení externího pracovníka, který provádí sekundární výměnný program ve Valašském Meziříčí,“ uvedla mimo jiné Markéta Hlavicová. 

„Za období od ledna do května letošního roku bylo na Vsetínsku zjištěno celkem 21 trestných činů týkajících se drogové kriminality. Objasněno bylo 20 skutků, což je 90,24 procent. Za stejné období loňského roku bylo zjištěno 15 trestných činů a objasněno bylo 12 skutků, tedy úspěšnost osmdesátiprocentní,“ informoval policejní preventista Vladislav Malcharczik.

„Situaci nevidím tak špatně, ostatní kraje jsou na tom hůř. Valašské Meziříčí nepřevyšuje Vsetín ani Rožnov pod Radhoštěm,“ řekl vedoucí Územního odboru Policie ČR Vsetín Ladislav Pajdla.

„Počet nalezených použitých injekčních stříkaček na území města v posledním období ubyl,“ dodal zástupce ředitele Městské policie Petr Jandík. „Drogové problematice ve městě se velmi intenzívně věnujeme, a to hned v několika rovinách. Je to například dohled nad vytipovanými lokalitami či spolupráce při likvidaci kontaminovaného injekčního materiálu. V rovině sekundární je to spolupráce s Policií ČR. Zaměřujeme se také na žáky a studenty meziříčských škol, a to formou přednášek s preventivní tématikou.“    

Ředitelka Střední průmyslové školy stavební Jindra Mikuláštíková hovořila o drogové problematice ve školství, mluvilo se také o nutnosti preventivních akcí v meziříčských školách. Místostarosta města Josef Vrátník také poukázal na problém kuřáctví na základních školách. 

„Hledání priorit, nových cest a východisek z drogové pasti je jedním z důležitých úkolů pro naše město. Našim cílem je snížit míru problémového a intenzivního užívání drog, zmenšit rizika spojená s užíváním drog a omezit míru příležitostného užívání drog zejména mladými lidmi. Přijatá opatření by měla směřovat také k ochraně zdraví obyvatel našeho města a k omezení šíření infekčních chorob,“ uzavřel meziříčský starosta. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x