Rožnovská radnice vydala knížku o emigraci z Rožnovska do Texasu

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Rožnovská radnice vydala další svazek z ediční řady Rožnovské malé tisky. Tentokrát nese název Za to spasitelské moře. Emigrace z Rožnovska do Texasu, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí města Tomáš Gross.

Nová kniha připomíná fenomén vystěhovalectví z mikroregionu Rožnovska ve druhé polovině 19. století. „Konec americké občanské války v roce 1865 totiž vytvořil podmínky pro příliv nových osadníků z Evropy. Náleželi k nim také obyvatelé četných regionů tehdejšího Rakousko-Uherska, včetně chudého a hornatého Valašska. Rokem 1865 se tak otevírá po dvě desetiletí trvající etapa vystěhovalectví z Rožnovska, které v převážné míře směřovalo přes německé přístavy do jižních států USA, především Texasu,“ uvedl autor knihy Lukáš Perutka.

Autor se v knize neomezuje jen na prostý popis migrace několika stovek Valachů do zahraničí. Lukáš Perutka se snaží nejprve rozkrýt sociální a ekonomické podmínky regionu, které vedly část zdejší populace k odchodu za oceán. Následně prostřednictvím několika lidských osudů přibližuje okamžiky předcházející odchodu z domoviny, cestu do přístavu a následnou lodní plavbu. Přestože dále popisuje poznávání a sžívání nových texaských obyvatel s prostředím, stálou pozornost věnuje vazbám na původní domov. „Prostřednictvím korespondence i textů v dobovém tisku seznamuje s poměry a obtížemi, s nimiž se noví Texasané museli potýkat. Důležitou součástí publikace je proto reflexe jejich života a osudů v původním domácím prostředí,“ doplnil předseda Redakční rady Rožnovských malých tisků Daniel Drápala.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x