Informační tabule nově informují i o zpožděných spojích MHD

ZLÍN - Elektronické informační panely na nejdůležitějších zastávkách MHD ve Zlíně a Otrokovicích získaly v polovině července novou funkcionalitu. Kromě pravidelných odjezdů nejbližších spojů budou zobrazovat také reálné předpokládané odjezdy spojů, které mají zdržení na trase vlivem provozu na komunikacích serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Vojtěch Cekota.

Od poloviny července se u časů odjezdů trolejbusových či autobusových spojů na elektronických informačních panelech na zastávkách může objevovat nová značka, a to v podobě vykřičníku za označením linky. Znamená to, že spoj, jehož pravidelný odjezd už minul, cestujícímu ještě neujel, ale přijede v čase, který je zobrazen na displeji.

„Využíváme informace z palubních počítačů vozidel a centrálního dispečinku o okamžité poloze vozidel MHD a nabízíme je nyní prostřednictvím informačních panelů také cestujícím. Náš zákazník tak bude prostřednictvím panelů na hlavních zastávkách informován též o trolejbusu nebo autobusu, jehož čas pravidelného odjezdu už minul, ale který ještě neujel a pojede o něco později,“ vysvětlil hlavní dispečer Josef Polách.

Cestující tedy uvidí na zastávkovém informačním panelu, jak byl dosud zvyklý, pravidelný odjezd nejbližších spojů. Pokud dojde ke změně času odjezdu, objeví se na panelu za číslem linky příznak vykřičníku a zobrazí se předpokládaný skutečný čas odjezdu vozu ze zastávky. Lidé tak dostanou z panelů více informací, podle kterých se budou moci rozhodovat zda počkat na plánovaný spoj, jestli nepoužít spoj jiné linky a podobně.

„Většina našich spojů přijíždí na zastávky bez zdržení. Občas však nastávají také různé mimořádné situace a my chceme dávat cestujícím co nejpřesnější informace i během nich. Systém nám tak umožní zobrazovat rozdílný čas odjezdu od jízdního řádu,“ dodal hlavní dispečer.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x