Město Zlín tiskne nejlevněji z 50 zkoumaných úřadů

ZLÍN – Město Zlín tiskne papíry nejlevněji z 50 úřadů státní správy a samosprávy, které oslovila v rámci celostátního výzkumu nezisková organizace Kverulant. Jednu stránku magistrát tiskne v průměru za 0,56 korun, nejdráže za 3,70 na radnici v Karlových Varech, řekl serveru Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Průměr z oslovených institucí činil 1,32 korun za stránku. Kverulant se na ně obrátil s otázkou, jak vysoká byla útrata za poslední tři roky za kancelářský papír, tonery, tiskárnu, jejich údržbu a software pro jejich správu. „V zákonné lhůtě tazateli odpovědělo 33 institucí,“ uvedl Dvořák.

Město Zlín v posledních třech letech trvale snižuje náklady na tisk. „Jako zásadní se v tomto směru ukázalo rozhodnutí snižovat počet lokálních tiskáren v jednotlivých kancelářích a nahrazovat je multifunkčními zařízeními, která slouží více zaměstnancům dohromady a jejichž provoz je levnější,“ uvedl Dvořák.

„Tato zařízení si navíc výhodně pronajímáme, takže odpadají náklady na jejich pořízení,“ upozornil náměstek primátora Dalibor Stříbrný, do jehož kompetencí patří odbor informatiky. Dodal, že smlouvu na pronájem tiskových zařízení má město uzavřenou od července roku 2014.

Tisk papíru je další z oblastí, kde se radnici daří snižovat náklady. „S úspěchem také nakupuje energie nebo kancelářské a papírenské potřeby prostřednictvím e-aukcí nebo na komoditních burzách. Například pro rok 2013 nakoupilo elektřinu a zemní plyn na energetické burze v Kladně a ušetřilo ve srovnání s rokem 2012 milion korun. Ve srovnání s nákupem pro rok 2011 je tato úspora šestimilionová,“ uvedl Dvořák.

Levněji se ve srovnání s předchozími lety na radnici také telefonuje a využívá internet. Radnice šetří hned 100 tisíc korun díky novým smlouvám na telekomunikační hlasové a datové služby, tedy provoz mobilů, pevných telefonních linek a internetového připojení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x